92% a megújuló energia támogatását szeretné

A Magyar emberek 92%-a a megújuló energia támogatását szeretné

Magyarországon is lezajlott az ABB energia felmérése, melyben az energia jövőjéről szóló lehetőségeket, hátráltató tényezőket és az elvárásokat kérdezték meg az emberektől.

Összesen 132.000 választ kaptak, melyből 1800 Magyarországról érkezett.

A kérdések és válaszok a következőek voltak: Nemzetközi Magyar
1. A tetőre szerelhető szolár panelek telepítését adókedvezményekkel kellene finanszírozni. 86% 92%
2. A megújuló energiaforrásokat

  • a kormány által kedvezményekkel
  • a fogyasztók által, magasabb közüzemi számlákkal lehetne finanszírozni.
60%
59%
84%
8%
3. Fontos, hogy a szomszédos országokkal újabb energiahálózati összeköttetések létesüljenek, lehetővé téve a villamos energia határokon átnyúló szállítását 52% 67%
4. A gyártó és energetikai vállalatoknak csupán 34%-a készített vállalati szintű energetikai auditot. Kötelezővé kellene tenni az energetikai auditot a kiemelten energiaigényes iparágak számára. 89% 89%
5. Az e-mobilitáshoz szükséges infrastruktúra kialakítását kormányzati forrásokkal lehetne támogatni. 60% 67%

A válaszok helyenként tökéletesen egyeznek a nemzetközileg kapott válaszokkal, viszont van, ahol tökéletes ellentéte annak.

Igény van a napelem támogatására

Az első kérdésre adott válasz szerint a Magyar emberek nagyobb része adna támogatást a napelem rendszereknek, mint ami a nemzetközileg kapott érték. Ez azért fontos érték, mert Magyarországon évek óta nincs a lakosság által igénybe vehető támogatás se telepítésre, se a megtermelt energiára! Pedig az emberek 92%-a ezt szeretné. Az a kérdés, hogy ez a 92% a döntéshozókat mikor kezdi érdekelni?

Ami nem meglepő, hogy ezt a támogatást viszont nem a saját számlájukkal, hanem állami forrásból szeretnének. Vagyis a több éve megígért és várt METÁR rendszer bevezetése lenne a megfelelő az igényekre. Erre ma már szinte minden európai országban van példa. Máshol pedig egyéb banki és állami támogatások működnek.

Ami elsőre meglepő lehet, hogy Magyarországon az emberek a nemzetközinél sokkal magasabb arányban támogatják a szomszédos országok energiahálózatának összekötését. Ha ez megvalósulna, mi csak nyernénk vele, hiszen ezzel az energiaellátás stabilitása javulna. Talán ez segítene vésztartalékot képezni a rezsicsökkentés miatt erősen lecsökkent karbantartások és fejlesztések következtében pár év múlva jelentkező problémák ellen.

Az energetikai audit és az intelligens rendszerek használata sokat javítana az energiahatékonyságon, így nem csoda, ha a Magyar értékek is azonosak vagy megegyeznek a nemzetközi adatokkal.

A hozzászólások le vannak tiltva.