A civil napelemes drón 5 évig repül folyamatosan

Megszületett a civileknek kialakított napelemes drón.

Solara - napelemes repülőgépA katonai alkalmazások után végre megérkezett egy kifejezetten civilek számára kifejlesztett drón. A drónt létrehozó cég, a Titan Aerospace az elképesztően hosszú (5 éves) folyamatos működés miatt a modellt csak légköri műholdnak nevezi. A hivatalos adatok szerint a repülési magassága 65.000 láb, ami majdnem 20.000 méter. Ez messze a hagyományos repülőgépek repülési magassága felett van, így válik érthetővé a légköri műhold megnevezés.

Ebben a magasságban végzi a drón-szerű működést, mint például élő térképészet vagy a kábítószerszállítás megfigyelése. A frissebb bemutatott Solara széria közel öt éves folyamatos repülésre képes, melyhez saját akkumulátorait napelemek segítségével tölti fel. Ebben a nagy repülési magasság is az előnyére válik, hiszen a légkör nem csökkenti a napsugárzás energiáját.

A gép 60 méter széles, és 250 font (kb. 113 kg) szállítására képes. Repülési sebessége 97 km/h, a hatótávolsága 4,5 millió km!

A Solara drón költsége csak töredéke egy hagyományos műholdnak, de sok hasonló feladatot képes ellátni. Például megfigyelés, termés monitorozás, időjárás és katasztrófa felmérés vagy bármi más, ami alacsony magasságú műholdat igényelt eddig.

A repülőgép a Forbes szerint kevesebb, mint 2 millió dollárba kerül, amit Dustin Sanders a Titán vezető mérnöke úgy méltatott, hogy céljuk az egy millió dolláros repülőgép platform megteremtése. Működtetési költség szinte nincs, csak pár pár ember figyelje néha a monitorokat, hogy a gép ne csináljon semmi furcsaságot. A hagyományosan megfigyelésre szakosodott cégek mellett az egyik várható feladata a rendszernek, hogy katasztrófák esetén nagy területen biztosítsa a mobiltelefonok számára a 4G lefedettséget.

Ezekkel a képességekkel ez a Solara modell még a nem régen bemutatott katonai napelemes drónt is túlteljesíti.

A hozzászólások le vannak tiltva.