A falra festett napelem

A furcsa ötletet már meg is valósították. Ez a napelem folyékony, és a falra vagy bármilyen más felületre felvihető.
Az USA beli Notre Dame egyetem kutatói ráadásul nagyon fontos szempontként azt akarták megvalósítani, hogy a “festék”-napelem megfizethető árú legyen.
Azon már nem is kell meglepődnünk, hogy a kutatás vezető professzorának célja is volt, hogy túllépjenek a hagyományos szilícium alapú napelem technológián.
Az elektromos energiát félvezető nanorészecskék állítják elő, melyek nanoméretű titánium-dioxid belsejű és kadmium-szulfid vagy kadmium-szelenid bevonatú úgynevezett kvantumpontokból állnak.
Ezt az anyagot víz és alkohol keverékében oldják és így krémszerű anyagot hoznak létre. Ez a festék később bármilyen felületre felvihető és nem kíván semmilyen különös technológiát.
Ezt a festéket átlátszó, de vezető anyagra felvitték, és fénynek kitéve elektromos áramot termelt. A hatásfok jelenleg 1%, ami még elég kevés, de folyamatosan dolgoznak a fejlesztésen.
A megoldás elsődleges előnye a nagy mennyiségben is könnyen előállítható, alacsony árú anyag, mely univerzális használhatósága miatt nagy lehetőség a jövő energiaellátása számára.

A hozzászólások le vannak tiltva.