A felkelő napelemek hazája

A támogatások alapjaiban változtatták meg a Japán napelemes piacot

Japán napelem zászloA nyilvánosságra került adatok szerint Japán 2012 július és 2013 április között Japán majdnem 19GW ipari napelem rendszert engedélyezett tetőre és talajra szerelt változatban. Ez a hatalmas mennyiségű telepítés egyértelműen a 2012 júliusában bevezetett Feed In Tariff támogatási rendszernek és a napelem finanszírozásnak köszönhető, amely miatt már magyarországi Japán napelem gyár is visszaköltözött Japánba.

Még nem egyértelmű, hogy ezt a telepítést mikor fejezik be, és mikor kell bekapcsolni az energiahálózatba, de az már egyértelmű, hogy a napelemes piac robban.

A Bloomberg előrejelzése szerint csak 2013 során 6,9 és 9,4 GW közötti teljesítményt kapcsolnak rá a hálózatra. Az idei első negyedév telepítési adatai a következők: Január – 1,892 GW, Február – 5,263 GW, Március – 7,669 GW. Ezek az értékek valószínűleg csökkenni fognak, mert a visszatáplálás támogatása a később átadott rendszerek esetében csökkent 0,39$/kWh = 87,5 Ft/kWh értékre.

Jelenleg az egyik probléma a telepítések egyenetlensége, mert nem oda kértek engedélyt a rendszerekre, ahol a legnagyobb az energiaigény. Ez azonban csak egy apró megoldandó probléma, a lényeg, hogy Japán erősen zöldül.

A hozzászólások le vannak tiltva.