A jövő szupervonatát is napelem hajtja

Vasúti közlekedés a hangnál is gyorsabban

HyperloopA vasúti közlekedést alapjaiban forradalmasítja az amerikai milliárdos új ötlete. A Hyperloop valóban szupervonat, mert a sebessége 1300 km/óra lesz, így lényegesen gyorsabb, mint a jelenlegi csúcstartó vonatok.

Az ötlet megvalósulása garantálható, mert a megvalósítását Elon Musk támogatja és finanszírozza. Ő az, akit “Vasember”-ként emlegetnek, mert a filmbeli szerepet mintha róla mintázták volna. Ő az elektromos szuperautókat gyártó Tesla Motors, a magán űrrepülőzés éllovasa, a SpaceX, és az egyik legnagyobb napelem gyártó cég, a SolarCity alapítója és tulajdonosa. Jelenleg ő az egyik legnagyobb hatású személy a technikai fejlődésre, így hatalmas a hatása a befektetőkre és támogatókra is.

Ez a terv azt eredményezi, hogy a jelenlegi (repülőgéppel is több órás) Los Angeles – San Francisco távolság fél óra alatt megtehető lesz. A jelenleg hivatalos kaliforniai nagysebességű vasút terveinek költségét 70 milliárd dollárra becsülik, mely még így sem érné el a jelenlegi csúcsteljesítményű vasutak sebességét.

Elon Musk terve viszont csak 6 milliárd dollárba kerül, és így megvalósulása esetén azonnal értelmetlenné és feleslegessé tenné a jelenlegi állami terveket. Véleménye szerint azok, akik rovert juttattak a Marsra, miért építenének olyan ágyúgolyó vonatot, mely mérföldenként a legdrágább és sebessége a leglassabb a világon?

Szerinte ugyanis egy jövőbe mutató tervnek a következő szempontoknak kell megfelelni:

  • Biztonságosabb
  • Gyorsabb
  • Alacsonyabb árú
  • Kényelmesebb
  • Időjárás hatásainak ellenállóbb
  • Saját energiaigényét előállító
  • Földrengéseknek ellenálló
  • Az útvonalán élőknek nem zavaró

Ezeket a feltételeket viszont az ő tervei teljesítik.

A rendszer alapvetően a csőpostához hasonlít. Van egy oda- és egy visszamenő cső. Ezekben egyedi, kisebb busz méretű járművek szállítják az utasokat. A rendszer ugyanúgy, mint a jelenleg leggyorsabb vasút, a kínai Maglev, lábakon állna. Ezeken lenne a két cső, rajtuk pedig az egészet energiával ellátó napelem panelek.

A hozzászólások le vannak tiltva.