A közösségi napelemek újabb példái Ausztriában

Ausztriában terjednek a közösségi napelemek.

KarintiaKarinthia tartományban most egyszerre két új közösségi finanszírozású napelem rendszer kezdte el működését. A módszer ugyanaz, mint a korábbi bécsi közösségi napelem rendszerek esetében.

Főleg a helyi lakosok, azaz Villach és Ebendorf lakói vásárolják meg a paneleket, és ezeket használatra odaadják a szolgáltatónak. A szolgáltató egy napelem erőműben használja a paneleket, és így áramot termel 200 háztartásnak. Az így termelt áramot eladva pedig jó megtérülést ad a befektetőknek.

A Villach-i erőmű teljesítménye 130MWh, az Ebendorf-i erőmű várhatóan 500MWh energiát termel évente.

Az osztrák állam azzal garantálja a sikert, hogy 13 évre garantálja az éves 3,6% megtérülést. Ezt az Európában -Magyarországon kívül- szinte mindenhol használt Feed In Tariff (áramátvételi tarifa) rendszeren keresztül kapják a paneleket vásárlók.

A lakosok egységnyi panel-csomagja 600 euro, az így összeadott napelem rendszert pedig egy környéken található bútorkereskedelmi cég épületén helyezték el. Mivel itt is hatalmas volt a siker, így mint a bécsi közösségi napelem rendszer esetében történt, az üzemeltető már tervezi a következő napelem erőműveket.

A hozzászólások le vannak tiltva.