A megújuló energia tárolása

Az energia tárolása elkerülhetetlen.

akkumulátoros USAEric Carlson, az amerikai napenergia szolgáltató, a SolarCity hálózati rendszerek integrációs egységeinek igazgatója szerint az megújuló energia energiatárolásának megjelenése az energia piacon elkerülhetetlen.

A cég nemrég piacra dobott a vállalkozások számára egy energiatároló terméket, kombinálva a Tesla lítium-ion akkumulátor technológiáját a SolarCity saját napenergia kínálatával.

A SolarCity emellett elindított kísérleti programokat a lakossági napelem rendszerek akkumulátoros tárolásával párosítva. Eddig a program már Kalifornia, Massachusetts és Connecticut régiójában elérhető.

Egy PV-Tech interjúban Carlson azt mondta: “Látjuk, hogy a megújuló energia tárolása végül elkerülhetetlen. Ahogy nézzük a jövő felé, ahol átalakítjuk az elektromos hálózatot, hogy nagyrészt megújuló energiaforrásokkal (pl. nap- és szélenergia) termeljünk energiát, úgy gondoljuk, az energiatároló lesz a legfontosabb eleme a rendszernek.”

Arra a kérdésre, hogy a technológia korai alkalmazói számára belépni az energiatároló piacra még mindig hazárdjátéknak látszik, Carlson azt válaszolta, hogy az oka amiért a SolarCity korán lépett a piacra, az volt, hogy a vállalat úgy azonosította az energiatárolást mint “A magas szintű elterjedéshez szükséges és nyilvánvaló megoldás”.

“Van sok különböző technológia, végignézhetjük a kémiai akkumulátorok listáját és ez egyéb mechanikai és kémiai rendszerekben történő energiatárolást, és nyilvánvalóan nem minden ilyen technológiának lesz helye a jövőben. Vannak technológiai szerencsevadászok, de ez nem igazán az a területet, melyben a SolarCity részt vesz.” mondta.

Carlson azt is elmondta, hogy SolarCity már azonosított más területeket, melyeket az energiatároló üzlet is változatosabbá tehet, beleértve a hálózati szolgáltatások biztosítását. Hangsúlyozta azonban, hogy ezen szolgáltatások és a lehetséges üzleti modellek vizsgálata még mindig a korai szakaszában van a SolarCity szerint.

Carlson rámutatott, hogy az olyan szervezetek, mint például az Electric Power Research Institute kutatása szerint “Egy akkumulátor számos szinten tud értéket biztosítani, a nagykereskedelmi piacon valós idejű frekvencia szabályozást, vagy hosszú távú kapacitást tud biztosítani csúcsidőszaki energiaigény csökkentésre. Az akkumulátor rendszert fel lehetne használni az átviteli és elosztó rendszerekben csúcsidőszaki kapacitás biztosítására – így olyan területeken, ahol a berendezések frissítése lehet szükséges, elhelyezhető helyette egy vagy több akkumulátor, hogy megfeleljen a csúcsidőszaki energia elvárásoknak így kiváltva az alternatív, hagyományos energiatermelést.”

SolarCity energiatárolási területen való elindulása a cég szolgáltatásainak egy másik diverzifikációját jelzi azután, hogy a cég bejelentette, elindítja az online befektetési platformját, ahol az egyének és a vállalkozások befektethetnek a napenergiába.

A GTM Research, egy iparági elemző cég friss jelentése szerint 2013-ban a SolarCity megnövelte a piaci részesedését az USA-ban 32%-ra.

A hozzászólások le vannak tiltva.