A napelem a legolcsóbb megoldás

320MW napelemes üzletet kötött a Utah-i elektromos szolgáltató, mert a napelem volt a legolcsóbb megoldás.

Utah a napelem energiáját használjaA Rocky Mountain energiaszolgáltató nyélbe ütött egy üzletet a bostoni központú First Wind céggel a következő 20 évre vonatkozó napelem termelte áramvásárlásról a Utah állam Beaver és Iron megyéiben található négy erőművéből.

Az építkezés kezdő időpontja 2015-re van kitűzve, a befejezése 2016-ra. A First Wind nyilatkozata szerint az új napelem erőművek 90.000 Utah-i otthon számára tudnak biztosítani tiszta energiát.

A First Wind vezérigazgatója, Paul Gaynor szerint: “Ezek a további hosszú távú szerződések a Rocky Mountain-al lehetővé teszik számunkra, hogy gyorsabban továbblépjünk Utah legnagyobb napelem érőművével mely egyben a mi eddigi legnagyobb projektünk.”

A Rocky Mountain energiaszolgáltató már több, mint száz éve működik, és több millió embert lát el Utah, Wyoming és Idaho államokban. Jelenleg 1,7 millió ügyfelük van, 829.000 Utah-ban, 562.000 Oregonban. Több, mint 40 víz-, 13 szél- és 5 földgázerőművük van. (Úgy látszik, nincs napenergia-erőművük.) A First Wind-el való megállapodás értelmében még mindig nem lesz napelem erőművük, csak megvásárolják a teljesítményét.

A Think Progress cikke szerint: “A napelemek áram ára az ország több részén már a szén és a földgáz áramára alatt van, (és időnként a azél is szinte mindenhol alattuk van,) ami a napelem erőművek széleskörű elterjedéséhez vezet, így kiütve a piacról a konkurens szén erőműveket.” A napelem erőművek fejlesztési aránya azt sugallja, hogy ez a tendencia folytatódni fog, és egy ponton az is bekövetkezhet, hogy az új energetikai projektek mind megújulók lesznek.

Utah jelenleg a 26. helyen található az Egyesült Államokban a napenergia kapacitásával, mely 18 megawatt. Tavaly a Utah-ban termelt villamos energia kevesebb mint négy százaléka volt megújuló. Ott a politika is visszatartja a megújuló energiaforrások terjedését. Néhány évvel ezelőtt, egy helyi jogalkotó azt mondta, szerinte a klímaváltozás csak egy trükk, mellyel megpróbálják szabályozni az emberi populációt.

A Rocky Mountain energiaszolgáltató egyébként a Berkshire Hathway Energy része, mely a világ egyik leggazdagabb emberének, Warren Buffet-nek a tulajdona.

Warren Buffet már korábban is megmutatta, hogy mennyire bízik a napelemek elterjedésében, mikor a kínai BYD akkumulátorgyártóban jelentős tulajdoni részt vásárolt.

A hozzászólások le vannak tiltva.