A napelem következő büntetése: a kapcsoló

Kötelező lesz a tűzvédelmi kapcsoló a napelem rendszerekre.

Napelem tűzvédelmi kapcsolóMárcius 5-től az új napelem rendszerekbe kötelező lesz beszerelni egy táv és kézi működtetésű egyenáramú tűzvédelmi kapcsolót. Ezt az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat teszi kötelezővé.

Idáig még érthető is a dolog. Ha van benne feszültség, akkor veszélyes, tehát kell bele valamilyen kapcsoló. A gond a következő:

Jelenleg is minden napelem rendszerben van legalább 1 db kapcsoló. Ez az inverteren belül szakítja meg a napelemek DC (egyenáramú) körét. Mi (és még rajtunk kívül is több cég) ezen kívül minden rendszerbe beépítünk egy ettől független kapcsolót, mely egy védett dobozban található.

Ehhez kellene pluszban telepíteni egy távvezérelt kapcsolót, mely a tetőn szakítaná meg az áramkört.

Amikor erről az első tervezet megjelent, a szakma meglepődött, hiszen eddig ilyen kapcsolót sehol a világon nem írnak elő. Az ehhez hasonló feladatokat ellátó kapcsolókat gyártó cégeket is meglepte a dolog, hiszen napelem rendszerekben ilyen kapcsolókat még ők sem használnak. Megkérdezték hát a törvény megíróit, hogy mire gondolnak, milyen kapcsolót szeretnének. Sajnos ők sem tudják. Március 5-től viszont kötelező lesz.

Egy biztos. Ami jelenleg ismert a kapcsoló feladataiból, pl. földszinten működtethető és tetőtérben kapcsolatot megszakító, egyszerre több vezetékben is megszakítást létrehozó kapcsolót szeretnének. Ez viszont napelem rendszerenként 10-15% plusz költség (pár százezer Ft).

Értem én, hogy fő a biztonság, de biztos, hogy egy ilyen extrém módon árérzékeny és elmaradott napelem piacon kell a világon először előírni egy ilyen biztonsági berendezést?

2015 első meglepetése, a napelem termékdíj után egy újabb és még jelentősebb plusz költséget kaptak ezzel a napelem telepítők és használók.

Az extra adók után már jó lenne megtapasztalni a támogatást is, például a 6-7 éve csak ígéretként létező METÁR (Megújuló Energia TÁmogatási Rendszer) bevezetését.

A hozzászólások le vannak tiltva.