A napelem támogatásával megúszható lenne egy újabb kötelességszegési eljárás

Az EU várhatóan egy újabb kötelességszegési eljárást indít Magyarország ellen.
Ennek az lesz az oka, hogy annak ellenére, hogy Magyarország egy igen visszafogott vállalást tett a megújuló energia felhasználási részarányra 2020-ra, még ezt sem fogjuk teljesíteni. Az a bizonyos 14,65%, amit vállaltunk, részben amiatt nem teljesül, mert az állam csak és kizárólag a szigetelés+nyílászárócsere+napkollektor háromszögben támogatja a cégeket és magánembereket. A szigetelés és a nyílászáró pedig nem megújuló energia. Ezen belül is rendkívül bürokratikus és sok korláttal szűkített azok köre, akik ezt igénybe vehetik.
A sok korlátnak köszönhető az a jelenség is, hogy a legutóbbi napkollektoros pályázatot háromszor hosszabbították meg, de még így is csak a pénz harmadára adtak be pályázatot.
Előírás és vállalás tehát lenne, a magas energiaárak miatt igény is lenne, de a rendszer bonyolultsága miatt nincs valós szerepe ezeknek a pályázatoknak.
Egy másik ok, hogy napelemekre 2011-ben az a bizonyos 1 napos pályázat volt csak (természetesen szigeteléssel és nyílászárócserével együtt), idén úgy néz ki, hogy nem is lesz, szélenergiára pedig 2006 óta nincs felhasználható kvóta.
Magyaroknak tehát nincs támogatás (ezzel szinte egyedülállóak vagyunk az EU-n belül), a külföldiek pedig ilyen kiszámíthatatlan energiapolitika mellett nem fognak ebbe pénzt fektetni.
Jelenleg csak remélhetjük, hogy nem az lesz a végeredmény, hogy a ki nem osztott pénz többszörösét kell befizetnünk büntetésként az EU kasszájába.

A hozzászólások le vannak tiltva.