A napelemek után a kiegészítők áresése várható

A napelem panelek technológiája hatalmas ugrásokkal fejlődik, a széles körű elterjedés lassúságának mégis földhözragadt oka van: a magas telepítési költségek. A panelek ára 2007 óta a felére esett, a kiegészítők árcsökkenése ugyanezen időszak alatt csak 20% volt.
A GE kutatási központjában Charlia Korman a Solar Energy Program vezetője szerint el kell jutni oda, hogy a rendszert az emberek úgy tudják megvásárolni, hogy ne kelljen kiegészítőkre hagyatkozni.
Jelenleg azon dolgoznak, hogy a telepítési költségeket a felére csökkentsék. Ha ez sikerül, akkor az ilyen panelek által elért megtakarítás ellensúlyozná a tetőre telepítés költségét.
Az ötlet lényege, hogy a rendszert másképpen állítják össze. Jelenleg a napelem panelek egyenáramot állítanak elő és a több panel által sorba kötött -és így megnövelt, néha az 1000 voltot is elérő- feszültséget alakítja át az inverter váltakozó feszültséggé. Ezt a feszültséget viszont már csak szakemberek kezelhetik.
A GE mérnökök egybedolgozták a napelem panelt az inverterrel, hogy a napelem kimenetén közvetlenül hálózati váltakozó áramot kapjanak.
Ez a feladat egyik része volt. A másik lépés az volt, hogy kialakítottak egy olyan KIT-et, amit tetőfedő is tud kezelni, és így feleannyi idő alatt összeállítható a teljes rendszer. Céljuk, hogy az alkatrészek számának csökkentésével és egyszerűsítéssel elérjék a telepítés díj feleződését.
A prototípus már elkészült, most a piaci terítési lehetőségek felmérése zajlik.

A hozzászólások le vannak tiltva.