A napelemes rendszerek összesített kapacitása 2012 végén 11,8 MWp

Magyarországon Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal friss adatai szerint 11,8 MWp teljesítményű napelemes rendszer kapacitás van az elektromos hálózatra kötve.

Ebből 9,5 MWp a háztartási kiserőmű, azaz olyan méretű napelemes rendszer, mely általában egy család elektromos energia igényét termeli meg. A maradék 2,3 MWp olyan napelem erőművekből áll össze melyek teljesítménye egyenként is eléri az 50 kWp teljesítményt.

Igen érdekes információ, hogy ez a teljesítmény szinte tökéletesen egyenlő arányban oszlik meg a három elektromos szolgáltatónál. (EON, ELMÜ, DÉMÁSZ)

A teljesítmény növekedése igen jelentős, mert 2011 végén még csak 4 MWp volt ez az összesített érték. Ennek a növekedésnek csak egy magyarázata van, a megtérülés és a gazdaságosság, mert az utóbbi években a magánemberek számára gyakorlatilag nem volt támogatás, a vállalatok és önkormányzatok számára kiírt pályázatok kerete pedig már a kiírás napján el is fogyott.

Sokat segítene a napelemek terjedésében, és a Magyarország által 2020-ra vállalt megújuló energiatermelési arány elérésében, ha a lakosság számára is lenne pályázat, vagy ha megindulna az eredetileg 2010 januárjára meghirdetett METÁR (Megújuló Energia Támogatási Rendszer) bevezetése. Ezek hiányában sajnos Magyarország jelenleg az utolsók között található az Unión belül a megújuló energia arányaival és a növekedési értékeinkkel.

Pár összehasonlító adat: Romániában két és félszerese, Bulgáriában több, mint kilencvenszerese, Szlovákiában negyvennégyszerese a telepített napelemes rendszerek kapacitása, mint a magyarországi mennyiség. Ilyen adatok mellett csak remélni tudjuk, hogy a 2020-ra tett igen szerény megújuló energia vállalásunk végül el is érjük.

A hozzászólások le vannak tiltva.