A napenergia új ígéretei: Himalája, Andok, Antarktisz

Amikor az emberek a napenergiáról hallanak, automatikusan a forró sivatagokra gondolnak. Egy új tanulmány azonban azt jelzi, hogy a leghidegebb régiók, mint pl. a Himalája, az Andok és még az Antarktisz is lehet a napenergia új Szaud-Arábiája.
A tanulmány szerzője, Kotaro Kawajiri és kollégái szerint a megtermelhető napenergia mennyisége nagyban függ a földrajzi elhelyezkedéstől. Eddig a sivatagos és félsivatagos területeket tartották megfelelőnek a napenergia számára. A kutatók azonban rámutattak arra, hogy az időjárás mellett még sok más területen is hiányosak az információink ezzel kapcsolatban.
Különböző technikákat fejlesztettek ki, melyek segítségével könnyebben meg lehet becsülni egy hely napenergia potenciálját. Itt olyan paramétereket is figyelembe vettek mint pl. a terület hőmérséklete, (mely jelentősen befolyásolja a cellák teljesítményét,) az energiatovábbítás vesztesége, havazás.
Amint várható volt, több forró terület, pl. az USA-ban ideálisnak bizonyult napelemfarmok számára. Azonban több nagy magasságú és hideg terület oly sok napfényt kap, hogy a megtermelhető energia mennyisége még magasabb is mint néhány sivatagos területen.

A hozzászólások le vannak tiltva.