A német vasút szél- és napenergiára áll át

Deutsche BahnAzt eddig is tudtuk, hogy Németország elkötelezett a megújuló energiák előállítása és terjesztése terén, de ez a lépés ennél sokkal többet jelez.
A Deutsche Bahn a jelenlegi 20%-os megújuló energiafelhasználását 2050-re 100%-ra szeretné növelni, azaz teljes mértékben megújuló energiára állítják át a németországi “MÁV”-ot.
Ezzel több legyet is ütnek egy csapásra.

  • Példát mutatnak azon országok számára, melyek még csak ismerkednek a megújuló energiával, hogy ekkora méretű céget is át lehet állítani környezetbarát, megújuló energiára.
  • A Németországban erős zöldek (és az átlag utas) szemében nagyon sokat javul ezzel a vasút megítélése.
  • Mivel Németország idén több atomerőművet is bezárt emiatt valamilyen megoldást egyébként is keresniük kellett az energiaellátás módosítására.

Egy nagyszerű és követendő ötletet is bemutattak ezzel a megoldással kapcsolatban:
Jelenleg Magyarországon is az egyik ellenérv a megújuló energiával kapcsolatban, hogy a meglevő villamosenergia rendszer nehezen változtatható és sokba kerül egy új távvezeték kiépítése, modernizálása az új -megújuló energiát termelő- erőművekhez.
Ezt az energiát a régi fejlesztési összegek töredékéért a Deutsche Bahn modernizált belső, nagyfeszültségű hálózatába töltik fel. Mivel a vasút ott is és Magyarországon is behálózza az országot, emiatt érdemes lenne nálunk is megfontolni, hogy ezt a már létező és működő rendszert hogyan tudnánk a környezetvédelem szolgálatába állítani.
Ugyanis, ha nem változtatunk hozzáállásunkon és a régi -ma már idejétmúlt- rendszerekhez ragaszkodunk, akkor a fejlődésnek és a haladásnak álljuk útját.

A hozzászólások le vannak tiltva.