Áder János nem írta alá a szélenergia betiltását.

Áder János nem fogadta el a szélenergia betiltását.

Áder JánosÁder János mostanában egyre többször mutatja zöld oldalát.

A legújabb környezetbarát lépése az volt, hogy visszaküldte megfontolásra a szélenergiát gyakorlatilag betiltó törvényt a parlamentnek. Elküldte levelét Kövér Lászlónak, melyben leírta, hogy a törvénnyel nem ért egyet, mert a törvény:

  • Nem segíti a Párizsi Klímamegállapodás végrehajtását
  • Ellentétben áll az országgyűlés által 2011-ben jóváhagyott Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Teve 2010-2020 dokumentumban foglaltakkal.
  • Indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be.

Az utána következő több oldalnyi indoklás lényege, hogy Magyarország is elfogadta, a klímavédelem érdekében a co2 kibocsájtást csökkenteni kell. Ebben kulcsfontosságú az energiatermelés zöldítése. Véleménye szerint a mostani módosítások és korlátozások viszont ellehetetlenítik a szélerőművek és a szélerőmű parkok létesítését.

A szélerőművek – időjárásfüggő teljesítményük ellenére – a megújuló forrásból előállított energiával a dekarbonizációhoz járulnak hozzá. Ezért felkéri az Országgyűlést, hogy a törvényt tárgyalják újra és olyan előírásokat állapítsanak meg, melyek támogatják országunk energiakosarának tisztulását és hozzásegítik az országot a klímavállalás teljesítésében.

Aki hosszabb ideje figyelemmel kíséri a megújuló energia magyarországi terjedését és kormányzati fogadtatását, az persze nem lepődött meg ezen a lépésen, hiszen a múlt év elején a napenergia kapott több adminisztratív akadályt és extra adót.

Akkor a törvény átment az országgyűlésen, és Áder János alá is írta, bár utólag jelezte, hogy szerinte “A napelemek megadóztatásakor mindenki hibázott.” A törvény viszont azóta is gátolja a napelemek terjedését és rontja a megtérülést.

A hozzászólások le vannak tiltva.