Akkumulátoros napelem erőmű

Napelem és akkumulátor erőmű Reunion szigetén.

ReunionKombinált napelem erőmű és akkumulátor tároló projektet terveznek a Reunion szigetre.

A francia Saft gyártó cég fogja vezetni a konzorciumot, amelyik litium ion energiatároló egységgel kombinált napelem erőmű építését fogja végezni az Indiai Óceánon található Reunion szigeten. A konzorcium azt tervezi, hogy csatlakoztat egy 9MW-os napelem erőművet egy 9MWh-os konténeres akkumulátor rendszerhez.

Ilyen méretben még nem volt szokás a napelemek áramának tárolása, de olyan nagy mértékben nő az igény rájuk, hogy már a világ egyik leggazdagabb embere is napelem erőmű és szolár akkumulátor gyártásába fektette pénzét.

A francia Commission de Régulation de l’Energie (CRE) által kiírt összesen 50MW teljesítményű 16 napelem erőműből a pályázati eljárásban 2012-ben nyert az Akuo Energy, és ők a Saft által vezetett cégcsoportot választották ki kivitelezőnek. Partnerség során a Saft együttműködik a helyi székhelyű Corex Solarral és a spanyol Ingeteam elektronikai céggel a Bardzour elnevezésű napelem erőművön és energiatároló rendszeren. A konzorcium és Akuo Energy aláírt egy dokumentumot, melyet a Saft úgy jellemzett, mint egy kulcsrakész szerződés a rendszerre.

A Bardzour erőmű célja, hogy segítse a változó megújuló energia bekapcsolódását mikor a helyi elektromos hálózat eléri a határát. A projekt képes lesz a napelem erőmű kimenő teljesítményének 40%-át folyamatosan a hálózatra táplálni. A Saft azt állítja, a projekt mellett nincs szükség további back-up rendszerre a napelem erőmű teljesítményének egyenletes leadásához.

Ez a rendszer tulajdonképpen ugyanaz az energiatermelő és tároló megoldás, mint egy napelemes autó, csak éppen a mérete lényegesen nagyobb.

Az erőmű a kikötői város, Le Port börtöne körül kerül kiépítésre és az elvárások szerint a rendszerhez kötődő tevékenységekkel segít a fogvatartottaknak szociálisan visszailleszkedni a társadalomba.

A Saft Intensium Max+ 20E konténeres akkumulátor rendszere lesz telepítve, ami kilenc 1MWh tartályból áll, mindegyikben 17-állványon Saft Synerion energiatároló modul található akkumulátor menedzsment, hőgazdálkodási és biztonsági rendszerekkel együtt. Saft azt állítja, a rendszernek megvan a rugalmassága, hogy igen igényes töltés/kisütés minta alapján képes teljesítményt leadni, és könnyen telepíthető 1MWh blokkokban. Amennyiben nem történik meg a stabil teljesítmény leadás, az Akuo Energy szankciókat léptet életbe.

Miután Franciaországban és a Francia tengerentúli területeken 2013-ban az Ingeteam projektekben telepített 156MW invertert, azt állította, hogy a Francia Energetikai Szabályozó Bizottság által jóváhagyott napelem projektek 25%-hoz ők szállították az invertereket.

A hozzászólások le vannak tiltva.