Amerikában tovább csökken a napelemek rendszerek ára

Amerikában a napelem rendszerek árcsökkenése töretlenül folytatódik

Napelem vagy szerelésAz Amerikában telepített napelem rendszerek ára tovább csökken.

Az Energiaminisztérium Berkeley Laboratóriumának jelentése szerint 2012 és 2013 első féléve során alaposan lecsökkent a napelem rendszerek ára. 2012 során ez a csökkenés 6-14 % volt az előző évhez viszonyítva a rendszerek méretétől függően. 2013 első hat hónapjában ezt a csökkenést további 10-15%-os csökkenés követte.

A jelentés több, mint 200.000 lakossági és erőművi napelem rendszer adatait dolgozta fel 1998 és 2012 között, melyek az összes amerikában telepített és hálózatba kötött rendszerek 72%-át jelentik. Az eddigi csökkenés alapvetően a fizikai egységek, főleg (80%-ban) a napelem panelek áresésének következménye. A paneleken kívüli összetevők (pl. inverter, tartószerkezet és egyéb összetevők) ára is csökkent, de nem ilyen mértékben, az utóbbi pár évben viszont nem változott.

Ezáltal a kész rendszereken belül ezen összetevők bekerülési aránya jelentősen megnőtt. Amerikában a jelenleg egyébként is erős napelem telepítési hullám automatikusan csökkenti a fizikai összetevők árát.

Jelenleg a piaci elemzők szerint ezen “lágy” összetevők pl. telepítés és engedélyezés díja kiemelt figyelmet fognak kapni a közeljövőben, mert a panelek árcsökkenésének is van egy határa. Ezeknek a “lágy” összetevőknek az árcsökkenése magával hozhatja a piac további bővülését is, mint az Németország és Olaszország esetében is megmutatkozott.

Azt azonban szintén kiemelték a jelentésben, hogy a piac bővülésével a támogatások aránya folyamatosan csökken. (Az elmúlt 10 év során 85%-al.)

Ez a csökkenés az Unióban és így Magyarországon sajnos nem várható mert a jelenlegi, Kínával kötött megállapodás alapján egy adott, Unió által előírt érték alá nem csökkenhet az ár.

A hozzászólások le vannak tiltva.