Ausztrália kihasználja napenergia lehetőségeit

Ahol ennyi a napenergia, ott a napelem sokat ér!

Ausztrália és a napenergiaAusztráliáról a kengurukon kívül is sok minden jut az ember eszébe, de azt valószínűleg mindenki tudja, hogy hatalmas sivatagi területei vannak. A sivatag pedig sok napsütést, azaz a napenergia kinyerésének lehetőségét jelenti. Most erre az energiára alapozva építenek fel hatalmas napelemes erőműveket.

Az első, melynek a megvalósítása már zajlik, a 24 MW teljesítményű Royalla napelem erőmű Canberra közelében. Ehhez a rendszerhez a Mecasolar biztosítja a tartószerkezetet, a JinkoSolar pedig a paneleket. A rendszert várhatóan még decemberben át is adják.

Egy másik rendszer két telephelyet is elfoglal, és összesen 2 millió napelem panelt fog tartalmazni!

Ennek a rendszernek a helyszíne Új-Dél-Wales. A hatalmas méretű rendszer összesen 50.000 otthon elektromos energiáját lesz képes megtermelni 450 millió dollár befektetésével, és szélesre tárja az utat a hasonló rendszerek előtt.

A nagyobb napelem rendszer helyszíne Nyngan lesz 102 MW kapacitással a kisebb, 53 MW teljesítményű rendszer Broken Hill mellett kerül telepítésre. Terveik szerint a két rendszer 2015 végére már mindkét rendszer betáplálja az energiáját a kelet-ausztráliai energiahálózatba.

Mark Butler, a Klímaváltozási Miniszter nyilatkozata szerint “A méretek egyszerűen hatalmasok”. A projekt 15-ször nagyobb, mint bármilyen más ausztráliában telepített napelem rendszer. Összesen a kettő erőmű 375 hektárnyi területet foglal el.

A Nyngan projektet már 2014 januárjában elkezdik kiépíteni és 2015 közepe a tervezett átadási időpont. A Broken Hill projekt építésének kezdete 2014 júliusa és átadása 2015 novemberében várható.

Chris Hartcher, az Új-Dél-Wales-i Energia Miniszter nyilatkozata szerint az ausztrálok szeretik a napenergiát, mint a jövő egyik megújuló energia forrását. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy eddig 70.000 Új-Dél-Wales-i háztartás tetejére került már napelem rendszer.

Még szerencse, hogy már bebizonyosodott, a sivatagi por sem zavarja jelentősen az energiatermelést, és nem kell takarítani a napelemeket.

A hozzászólások le vannak tiltva.