Az akkumulátorok fejlesztése segíti a napelem elterjedését

Esős napokon is jól jön a napelem energiája.

Akkumulátoros házAz egyik legnagyobb és eléggé nyilvánvaló hátránya a napelem rendszereknek, hogy amikor nem süt a nap, nem termelnek energiát.

Már most is van pár cég, pl. a Tesla vagy a Bosch, melyek új generációs Lítium ion akkumulátoros tároló rendszereket kínálnak, melyek hasonlók az elektromos autókban használtakhoz. Ha egy ilyen nagyobb akkumulátort felszerelünk otthon, akkor a napelem által termelt energiát el tudjuk tenni esős napokra. Az is előnye ezeknek a rendszereknek, hogy áramkimaradás esetén is még pár napig képes ellátni az otthonunkat energiával. Még azt is be lehet állítani rajta, hogy időszakonként eltérő áram árak esetén mikor használjuk az akkumulátor áramát, így ki tudjuk hagyni a csúcsidőszakok magasabb árait.

A tárolás a közműveknek is hasznos. Sok akkumulátor segítségével könnyebb a megújulókat beilleszteni a hálózatba. A napelemek ugyanis nem folytonosan termelik az energiát, így be és kikapcsolódnak a hálózatba, ami instabilitást okozhat. A tárolás segít kiegyenlíteni ezeket a hullámhegyeket és hullámvölgyeket.

A napelemes energiatárolás hatalmas lendületet kapott októberben, amikor a kaliforniában olyan előírásokat szavaztak meg, melyek szerint 2020-ra a szolgáltatóknak 1,3GW megújuló energia tárolást kell megoldani.

A tárolás nagy hátránya viszont a magas ár. Ezek a rendszerek drágák, és még az sem biztos, hogy megtérülnek-e egyáltalán.

A BYD, a kínai akkumulátor gyártó (amelyikben Warren Buffett-nek a világ egyik leggazdagabb emberének van egy jelentős tulajdoni hányada,) értékesít napelem energia tároló rendszereket 3.000-től 10.000 dollárig, a mérettől függően. Európában például sikeresen zajlik a BYD napelemes energiatároló rendszer értékesítése. A BYD alelnöke, Stella Li szerint “Azért nagyobb a piacunk Európában, mert az állami ösztönzők jók.”

Az USA egy másik történet, mert ott nem léteznek támogatások az energia tárolására. Li szerint a tetőre szerelt napelem rendszereknél alkalmazható, SolarCity és a SunRun által kínált lízing modell segíthet beindítani a piacot. (A rendszer árának előzetes és teljes kifizetése helyett az otthon tulajdonosa alacsony havi díjat fizet a napenergiáért.)

Az ár probléma ellenére egyre több szakértő hisz a napenergia akkumulátoros hosszú távú tárolásának növekedésében, hiszen a technológia fejlődik és az árak csökkennek. A Bloomberg Energy szerint 2020-ra az akkumulátoros tárolás ára 57%-al fog csökkenni kilowattóránként.

Japán és Németország hosszú távú keresletének köszönhetően a Lux Research szerint a napelemes rendszerek energiatárolással kombinált piaca globálisan a jelenlegi 200 millió dollár alatti értékről 2018-ra 2,8 milliárd dollárra nő. Ez ugyanis egy jó lépés a háztulajdonosoknak, hogy leváljanak az elektromos hálózatról.

Nem csoda, hogy az apróbb elektromos rendszerek pl. napelemes iPhone után kedvet kapnak az emberek a napelemes otthoni energiatároláshoz, melyre már egyéb napelemes energiatárolási lehetőségeket is fejlesztenek..

A hozzászólások le vannak tiltva.