Az elérhető napenergia közelebb van mint gondolná

Ideje megváltoztatni azt a gondolatunkat, mely szerint a napelem egy különleges, egyedi energiaforrás.
Ugyan jelenleg az USA elektromos áram igényének csak 1%-át állítja elő napelem, de Joshua Pearce a Michigani Műszaki Egyetem villamosmérnöki és anyagtudományi karának docense szerint ez pár éven belül megváltozik.
A megújuló energia legfrissebb ága lesz a fő irány.
Ez az egész csak gazdaságosság kérdése. Pearce és az Ontarioi Kingstonban található Queens Egyetemi kollégái analízise szerint a napelemes rendszerek elérték a billenési pontot sok területen. Ugyanannyiért vagy alacsonyabb áron állítanak elő energiát, mint amennyit jelenleg fizetnek érte a vásárlók.
Íme az okok:
Először is a napelemek ára lezuhant, 2009 óta az ár 70%-al csökkent. Korábbi elemzések még a megtérülést sem látták elérhetőnek.
Régebben a hagyományos energiaforrások és a napelemek összehasonlításában az emberek nagyon konzervatívak voltak. A napelemes elektromos áram árának valós összehasonlításához a felszerelés, a karbantartás, finanszírozási díjak és élettartamon kívül meg kell nézni, összességében mennyi energiát termelt.
Pearce és kollégái átnézték a korábban készült tanulmányokat, és megállapították, hogy ezek a paraméterek köszönő viszonyban sem voltak a valósággal.
Mind a mai napig tartja magát az a félreértés, hogy a napelemek rövid életűek, ezért a technológia drága. A valóságban a panelek félvezető elektromos áramkörök mozgó alkatrészek nélkül, így hosszú életűek.
A legutóbbi hosszútávú tanulmányok szerint a gazdaságossági elemzést minimum 30 éves élettartamra kell végezni.
Több analízis az idők során történő teljesítményromlást évente 1% vagy nagyobb arányúnak feltételezte. Ez hatalmas túlbecslés, hiszen a jelenlegi jó minőségű napelemeknél 0,1 és 0,2%-os ez az érték.
Végül, a napelemes rendszerek ára zuhant, tehát a régi elemzésekben magas becsült árak szerepelnek. Ezek ma már nem igazak.
A berendezések ára a dollár / megtermelt energia szerint meghatározható. Ezt több becslés 2-10 dollár kozé teszi. A jelenlegi valós összeg 1 dollár alatt van a világpiacon, bár az árak természetesen eltérőek.
A világ néhány táján a napelemes energia az elsődleges, és a tanulmány szerint egyre nagyobb földrajzi térségben ér el döntő szerepel.
Néhány területen, ahol állami támogatást, segítséget kap a napelemes ipar, sok rendszer települ felfuttatva a piacot.
Máshol a telepítések alacsony darabszáma miatt magas a telepítés költsége.
Hozzá tartozik, hogy az ilyen gazdasági elemzések nem számolnak a megfoghatatlan előnyökkel, mint csökkent környezetszennyezés és széndioxid kibocsájtás.
Azt se felejtsük el, hogy egy uzsonnásdoboz mennyiségű homok elegendő egy tető vékonyfilm napelemmel való ellátásához. Ez pedig nem fenyegeti a világ homokos strandjait.
Mivel a hagyományos energiaforrások ára folyamatosan emelkedik, a napelemek hamarosan az energiapiac fő szereplői lesznek.

A hozzászólások le vannak tiltva.