Az EU-ban a Svédeknél a legerősebb a napsütés?

Fura kérdés, de van oka, hogy miért jött elő. Az Eurostat (az unió statisztikai hivatala) ugyanis nyilvánosságra hozta az Unióban felhasznált energia aktuális statisztikáit.
Az egyértelműen várható volt, hogy a megújuló energia részaránya nő, hiszen például Németország, Csehország, Olaszország és Ausztria -mint ismert éllovasok- támogatják a zöld energiatermelést.
Az arány össz-európai szinten a 2008-as 10,5%-ról a válság ellenére 2010-re 12,4%-ra nőtt. Még messze a hivatalosan 2020-ra kitűzött 20%-os összesített cél, de jó úton halad a folyamat.
Ennek a statisztikának a szélsőséges értékei a leginkább beszédesek. 2010-ben az éllovas a megújuló energiában Svédország volt, a maga 48%-os értékével, a sereghajtó pedig Málta, ahol ez az arány összesen 0,4%.
Ha valaki nem ismerné a térképet, ez alapján egyértelműen gondolhatná, hogy Európa legnaposabb része Svédország (Skandinávia), leghidegebb területe pedig Málta (tehát a Földközi tenger).
Aki pedig ismeri a térképet, még azt a tanulságot is levonhatja, hogy valahol máshol dől el, hogy mennyire terjed(het) el a megújuló energia egy országban.

A hozzászólások le vannak tiltva.