Az Európai Napelemes Szövetség 2012-es jelentése

Az Unio éllovas a napelemes rendszerek telepítésében

Ismét nőtt az egy év alatt a világban átadott napelemes rendszerek összesített teljesítménye. 2011-ben ez az érték 30,4 GW volt, 2012-ben pedig 31,1 GW.

Az Európában átadott rendszerek teljesítménye csökkent, 2011-ben még 22,4 GW, 2012-ben már csak 17,2 GW volt az újonnan átadott rendszerek teljesítménye. Az éllovasok helyzete nem változott, az első helyen továbbra is Németország áll. A további helyeket Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Belgium foglalják el.

Európán kívül a legnagyobb telepítők rangsora: Kína, USA, Japán, Ausztrália és India. Ami viszont meglepő lehet, hogy a világ összesített rangsorát még így is Németország és Olaszország vezeti, Kína csak a harmadik helyen található.

Európában a napelemek olyan mértékben elterjedtek, hogy átvették a vezetést a gáz és a szél előtt a termelt energia mennyisége alapján. Jelenleg Európa elektromos energiájának 2,6%-át fedezik a napelemes rendszerek.

Magyarország ehhez képes meglehetősen rossz helyzetben van, a jelenlegi villamos energia igényünknek 0,01%-át fedezik csak a napelemek.

A hozzászólások le vannak tiltva.