Az Oroszok is napelemben gondolkodnak

Oroszország a világ egyik legnagyobb olaj és gázellátója, és eddig nem volt nagy szüksége a napenergiára.
Tomasz Slusarz, a Solar PV Consulting vezetője szerint ez pár éven belül megváltozhat. Elemezte a világpiac helyzetét és irányát az elmúlt 8 évben, és összehasonlította Oroszország jelenlegi helyzetével, és meg van győződve arról, 1 vagy akár 2 GW telepített napelem teljesítményt is elérhet Oroszország 2020-ra. A következő szempontok miatt gondolja így:

  • Növekvő energiaigény.

2009-ben az Orosz Energia Hivatal előrejelzése szerint 51,7 GW teljesítmény szűnik meg, és így 150 GW új teljesítmény kialakítására van szükség, hogy a következő évtized növekvő fogyasztási igényeit ki tudják elégíteni.

Oroszországban is kezdik megérteni az emberek, hogy a megújuló energia segíthet az igények megválaszolásában.
Oroszország energia stratégiája 4,5% megújuló elektromos energia termelést irányoz elő 2020-ra. Ez tartalmaz 25MW kis vízerőművi teljesítményt, de még mindig marad 22 GW újonnan telepítendő kapacitás.
Ugyan nincs előírás arra, hogy ez miből álljon, emiatt lehet víz-, szél-, biomassza- vagy geotermális telepítés, de az egyre versenyképesebb árával a napelem egyre nagyobb részt kap ebből a tortából.
2020-ra a jelenlegi 7 cent/kWh elektromos áram ár az átlag fogyasztónak 10,5 cent/kWh-ra, a lakossági fogyasztóknak 15,3 cent/kWh-ra nő.

  • Hatalmas termelői befektetés.

Az állami tulajdonú RUSNANO dollármilliárdokat fektetett új gyártókapacitások kiépítésébe. (Pl. Hevel Solar és Nitol.) Mikor ránéztek a nemzetközi piacra, rájöttek, hogy a saját piac ellátásán kívül a nemzetközi piacra betöréshez erre szükség van.
Néhány hete kiderült, hogy az észak-kaukázusi régióban hoznak létre egy saját szilikon völgyet a helyi állam és privát cégek együttműködésével. Ennek létrehozása kb. 1 milliárd dollár, az éves termelés előrejelzése kb. 12 milliárd dollár, 2-7 év megtérüléssel.
A polikristályos gyártás a Stavropol régióban lesz, a monokristályos Kabardino-Balkaria-ban, az összeszerelés Karachay-Cherkessia-ban és Dagesztánban. Egy ilyen méretű projekt automatikusan gerjeszti nem csak a régió, de az egész ország napelem modul ellátottságának javulását.

  • Oroszország egy napos ország.

A megújuló energiáról szóló nemzeti jelentésben a technikai napenergia potenciált 1870 TWh- ra becsülték, a gazdasági potenciál ebből évente 101GWh.
Oroszország déli része, különösen az észak-kaukázus nagy lehetőség napenergia szempontjából. Krasnodar régió és szibéria nagy része besugárzás szempontjából dél-franciaországgal és közép-olaszországgal hasonlítható össze, Zabaikalsky pedig több napenergiát kap mint Spanyolország.

  • A nagyok kezdik megérteni, hogy a napelem jó üzlet

Ma már a hagyományos nagy cégek is észreveszik, hogy a napelem jövedelemtermelő beruházás.
Lukoil, az orosz óriás olajcég Uzbegisztán kormányával és az Ázsiai Befektetési Bankkal együtt fogják kivitelezni Üzbegisztán legnagyobb napelem erőművét, melynek kezdeti kapacitása 100 MW lesz, mely később továbbfejlesztésre kerül 1 GW-ig. Bulgáriában a Lukoil már elkezdte az első, 4 millió dollár értékű naperőművének építését.
Korábban egy kiállításon Oroszország óriás energiacégei közül több már érdeklődött Olasz, Görög és Bolgár napelem park befektetések felől.

A hozzászólások le vannak tiltva.