Beindult a napelemek terjedése Magyarországon

Ez történt négy év alatt Magyarországon a napelemek területén

A napelemek elterjedéseImmár központilag összesített adatok is jelzik, hogy Magyarországon is terjednek a napelemes rendszerek.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nyilvánosságra hozott pár érdekes adatot. A 2008-as értékhez képest 2012-re a háztartási méretű kiserőművek száma tízszeresére, a kapacitásuk pedig a hússzorosára nőtt. Ezek az erőművek 50 kVA teljesítményt meg nem haladó, kisfeszültsére csatlakozó rendszerek, melyek teljesítményét jellemzően megújuló energiával helyben termelik és helyben el is használják.

2012 végén 1476 ilyen rendszer működött összesen 10,92 MW teljesítményt produkálva. Ezek túlnyomó része (10,4 MW) napelemes rendszer volt.

Egyre többen ismerik fel, hogy ezek a rendszerek nem csak a tulajdonosuknak jók, a saját tulajdonú napelemek által termelt energiáért ugyanis a napelem telepítéstől kezdve hosszú távon nem kell fizetni, így költségcsökkentésben rendkívül hasznosak. A villamos energia rendszernek pedig azért jók, mert az elosztott energiatermelés segítségével csökken a hálózati veszteség, csökken az energiatermelés költsége és stabilabb az energiaszolgáltatás. Ha az egész ország nagyságrendjében nézzük, akkor pedig a helyben termelt energiával csökken az energiafüggőségünk.

A hozzászólások le vannak tiltva.