Csernobil újragondolva.

Csernobil lesz Ukrajna energiatermelője?

CsernobilUkrajna északi részén van egy hely, Csernobil, ahova nem járnak turisták, ahol a sugárszennyezés miatt nincs lehetőség mezőgazdaságra, állattenyésztésre, ipari termelésre. Ez a 2600 km2 nagyságú, Luxemburg méretű terület jelenleg teljesen kihasználatlan és még pár száz évig lakhatatlan.

Az atomerőmű létesítményei és nagyfeszültségű energiahálózata azonban ott maradt és ez egy zseniális ötletet adott az Ukránoknak. A környezetvédelmi miniszter, Ostap Semerak londoni interjújában kifejtette, hogy nap elem erőműveket szeretnének ide telepíteni. Ezzel is szeretnének jelezni, hogy európai elvárásaik, céljaik vannak és a környezetvédelemben is szeretnének európához közelíteni.

Mivel a helyszínen minden sugároz és így a területről nem vihető ki, az itt termelt áram viszont nem sugároz, egyszerre oldanának meg több problémát.

  • A jelenleg katonákkal őrzött terület hasznosulna.
  • A napenergiában nagy potenciálú terület sokat javítana Ukrajna energiahiányán úgy hogy sokat zöldülne az energiatermelésük.
  • Az ukránok orosz gáztól való függését segítene jelentősen csökkenteni egy ilyen méretű új energiaforrás beindulása.

Jelenleg befektetőket várnak a terveikhez, melyek közül 2 amerikai befektető és 4 kanadai energetikai cég már jelezte is érdeklődését. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is fontolgatja a finanszírozást, bár még a tárgyalások korai szakaszában járnak.

Az első részlet, azaz 1 GW bekerülési összege terveik szerint 1,1 milliárd dollár.

A korai cél terveik szerint már most év végére 4 MW teljesítményű erőmű átadása, a végleges tervek pedig 4 GW nagyságú (ez 2 paks méretű erőmű teljesítménye) erőművet céloznak meg.

A energiatermelés az ukránok számára megmutatta a legsötétebb oldalát, most azonban ők mutatják meg a világnak az energiatermelés leginkább környezetbarát megoldását. Ha a napelemek fejlesztése már korábban is elindult volna, lehet, hogy a 30 évvel ezelőtti tragédia sem történet volna meg.

Ha ez a projekt beváltja a reményeket akkor talán Ukrajna is belép azon országok közé, melyek energiaellátását csak a megújuló energia adja.

A projekt iránti jelenlegi nemzetközi érdeklődés és a remélt későbbi siker elgondolkodtathatja azokat az országokat is, ahol jelenleg is az atomenergia a fő cél.

A hozzászólások le vannak tiltva.