Dánia közeli célja, hogy beszüntesse a gáz és olajalapú fűtést

Ennek érdekében 2013-tól tilos az új építésű ingatlanokba ilyen fűtési rendszereket telepíteni. 2016-tól pedig a régebbi építésű ingatlanoknál is tilos lesz az új gáz vagy olaj alapú fűtési rendszerek telepítése.

Azért, hogy ez a váltás minél gyorsabban és zökkenőmentesebben történjen, az állam támogatást is nyújt. A céljuk, hogy a fűtés a jövőben elektromos vagy hőszivattyús rendszerek segítségével történjen. Ezzel a váltással egy időben a jelenlegi 25%-os megújuló energia arányt szeretnének 35%-ra emelni, az áram felhasználásuk felét pedig szélerőművekkel fedezni. Ezzel a lépéssel nem csak a modern fűtési rendszerek elterjedése és a környezet védelme lép előre nagyot Dániában, de egyben példát is mutatnak más országoknak.

A példamutatás olyan országok esetében elgondolkodtató, melyeknek a meglevő megújuló energia potenciálja jelentős, mégis külső forrásokból származó pl. gáz alapú az ország fűtésének nagy része. Ilyen például Magyarország, ahol a geotermikus kapacitásunkról mindenki tud, a napenergia potenciálunk jelentősen nagyobb, mint az ebben éllovas Németország vagy Csehország esetében, mégis az orosz gázzal fűt az ország nagy része.

Ha Magyarországon is elindulna egy ilyen támogatás, akkor nem függnénk annyira az elsődlegesen orosz gáztól, a világpiaci energia áraktól, az elektromos fűtés és a hőszivattyú energiaigényét pedig napelemek segítségével az ország kiemelkedő adottságai révén könnyen előállíthatnánk.

A hozzászólások le vannak tiltva.