Drágulhat az áram?

Még egy hónapja van a kormánynak, hogy döntsön.

Mint minden döntés, ez sem lesz egyszerű, de mi is a tét?
Ha benyújtja az Európai Bizottságnak az ingyenes szén-dioxid kibocsájtási kvótákról a kérelmet, akkor meg kell nevezni, hogy mely energiatermelők kapnak és mennyit kapnak ebből.
Ha egy energiatermelő belekekerül ebbe a kalapba, több milliárd forintot takarít meg. Ha nem kerül bele, át kell, hogy hárítsa ezt az összeget a fogyasztóira, egyébként csődbe megy.
Akkor meg miért nem kap mindenki végtelen mennyiségű kvótát és lesz olcsó az áram? Mert akkor kevés lesz vagy egyáltalán nem marad a kormánynak nemzetközileg eladható szén-dioxid kvóta. Ez viszont hatalmas érvágás lenne a költségvetésnek.
Európában (és régiónkban) így is magasnak számít a magyarországi áram ára. Ha erre még rájön ez a plusz 4-5% emelés, sokakat rosszul érintene.
Egy dolog viszont tény. Az ilyen jellegű “itt-ott támogatok egy kis ezt-azt-amazt, ilyen-olyan évente változó feltételekkel” mentalitás tette ennyire gazdaságtalanná, pazarlóvá a jelenlegi gazdaságunkat és így energiarendszerünket is.
Nem lesz tehát egyszerű a döntés, még akkor sem, ha tudjuk, hogy hosszú távon egyértelműen a valós árakra és az ilyen támogatások leépítésére tette le a voksát a kormány.
Mert addig is az egyik ujjunkat mindenképpen meg kell harapni.

A hozzászólások le vannak tiltva.