Ég veled 60W-os izzó

Nyugodj békébenTovább lépett az izzólámpák tiltása.

Szeptembertől már a hagyományos izzók 60W-os vagy nagyobb teljesítményű változatait is kivonták a forgalomból. Természetesen, ha egy bolt kínálatában szerepel ilyen izzó, azt nem kell kidobni, de amint a raktárkészletek kifogynak, ez az izzótípus is a történelem része lesz.

Ez valóban fordulat a világítási piacon, hiszen a még forgalomban levő változatok, a 40W és kisebb teljesítményű izzók már nem alkalmasak valós otthoni és ipari világításra. Egy kis helység, pl. kamra, fürdőszoba világítását még megoldják, de az ott jellemző gyakori kapcsolgatás rövid idő -pár hónap- alatt úgyis kivégzi ezeket.
Ha valaki a “legyen a legolcsóbb csak világítson” megoldást keresi, annak ott van a halogén világítás (ami persze már középtávon is sokba kerül), aki már 1-2 évre előre néz a kompakt fénycsövet keresi, aki nem akar többé lámpát cserélni, és egyben a legtakarékosabbat keresi, az úgyis a LED-es világítást választja.

Mi előre kiszámítottuk, hogy átlagos használat mellett melyik mennyibe kerül. Érdemes tudni róla, hiszen a rezsi ma már mindenkinek számít.
Szerencsére az utóbbi pár évben a LED technika annyit lépett előre, hogy mellette a többi világítási módszer mind pazarlónak számít és lassan követi a hagyományos izzót a történelmi süllyesztő felé.

A hozzászólások le vannak tiltva.