Egy téves elemzés a napelem védővámok oka?

Egy tévedés az Uniós napelem védővám alapja?

Kína és a napelemek

Az Európai Bizottság átvizsgálja azt a tanulmányt, mely elindította a kínai napelemek védővámját hozó és most talán megegyezéssel záruló vitát.

Az egész ügy kirobbantója egy bonni székhelyű tanácsadó cég, az Europressedienst elemzése volt, mely arra a következtetésre jutott, hogy a kínai cégek túl alacsony áron kínálják napelemeiket. Ennek oka pedig szerintük a Kínai állam által adott rejtett támogatás lehet. Erre az elemzésre hivatkozva tett panaszt az Európai Bizottságnál a ProSun napelemeket gyártó cég.

Az egész folyamat a teljes európai napelem piac tiltakozása és ellenkezése dacára végbement, noha a Szövetség a Megfizethető Napenergiáért (Alliance for Affordable Solar Energy, AFASE) nevű szervezet szerint is az Europressedienst pontatlan adatok alapján és elfogultan dolgozott. Ez a szervezet pedig elég jó rálátással rendelkezik a napelem piacra, hiszen 750 napenergiával foglalkozó céget tömörít, mely 77.000 munkahelyet jelent.

Elég furcsa ez alapján az Európai Bizottság döntési mechanizmusa, hiszen egy hibás és megkérdőjelezhető elemzés elég volt ahhoz, hogy a teljes európai napelem piac ellenében megszavazzanak egy védővámot. Az adatok és információk hibás volta pedig csak egy évvel később jutott el odáig, hogy egyáltalán megnézzék, hogy az egész ügy alapja esetleg tévedésen alapul?

Én ezután a tanácsadó céggel szemben is kritikus lennék, hiszen erős jelzésként kellett volna azt érzékelniük, hogy az egész európai napelem piac egyként tiltakozik az elemzés és a következmények ellen. Ez sem volt azonban elég arra, hogy újraszámítsák az adataikat, és elgondolkodjanak az okokról.

A hozzászólások le vannak tiltva.