Egymilliárd euró a megújuló energia támogatására

A környezetszennyező cégek finanszírozzák a megújuló energia támogatását.

Megújuló energia támogatása

Kedden az Európai Bizottság megszavazott egymilliárd eurót 19 olyan különböző megújuló energia projektnek, melyek tiszta energiát állítanak elő. A pénz olyan cégek befizetéséből származik, melyek károsanyag kibocsájtás miatt fizették ezt be a kasszába, így jó helyre megy, hiszen a végeredmény a környezetet védi.

A támogatott projektek helyszínei Svédországban, Dániában, Írországban, Horvátországban, Cipruson, Észtországban, Franciaországban, Olaszországban, Lettországban, Portugáliában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban találhatók.

A projektek célja a károsanyag illetve a szén-dioxid kibocsájtás csökkentése vagy ezek tárolása.

A szén-dioxid kibocsájtás csökkentése ma már mindenki által ismert elvárás, de a tárolás még eléggé ismeretlen. A cél, hogy a légkörben minél kevesebb legyen a szén-dioxid. Ez kétféleképpen érhető el. Vagy a kibocsájtást csökkentjük, vagy a már ott levőt “bezárjuk” valahova. Ez a hely olyan, mint egy nagy gázpalack. Fizikailag persze nem kell, hogy tartály legyen, hiszen a legnagyobb földgáztárolók is csak speciális föld alatti üregek. Egy a lényeg, ne legyen a légkörben.

A projektek finanszírozása azonban csak részleges, így ez a hatalmas összeg még előreláthatólag 900 millió euro magántőke befektetését is elősegíti.

Mivel Magyarországon jelenleg is nagyon alacsony a megújuló energia előállítási aránya, így jót tenne az országnak és az uniós vállalásainknak, ha mi is részt tudnánk venni ilyen projektekben. Ezen kívül az ország gazdaságának is jót tenne egy ilyen projekt, hiszen ma már tudjuk, hogy a megújuló energia járulékos gazdasági fejlődést generál.

Az Unió ezekkel a projektekkel egyre nagyobb arányban látja el magát megújuló energiával, mely már nem csak az Unióban fontos, hiszen Kína is jelentős lépéseket tesz a megújuló energia felé.

Minél több ilyen támogatásra lenne szükség, hiszen már jelenleg is túlhasználjuk a földet, melyet pedig jó lenne jobb állapotban továbbadni gyermekeinknek, mint ahogyan mi kaptuk szüleinktől.

A hozzászólások le vannak tiltva.