Folyamatos áram áremelés várható

A Financial Times megszerzett egy Európai Bizottsági jelentést, mely szerint a következő minimum 20 évben folyamatos áram áremelés várható. Még abban az esetben in erős áremelkedést jelez a tanulmány, ha a nukleária energia fejlődését és széndioxid megkötő és tároló alkalmazások használata volt az egyik kiinduló paraméter. Ez a megoldás a Fukusimai eset, és az azt követő németországi atomerőműbezárások miatt pedig eléggé valószínűtlen.
A legvalószínűbb forgatókönyv a jelenlegi szén- és nukleáris termelés csökkenését jelzi a szélerőművek javára.
Ez a szélerőművi telepítés már egy ideje zajlik is az északi tengeren, de a tengerre telepített szélerőművek ma már angliában is egyre inkább előtérbe kerülnek. Az így nyerhető energia, és gazdasági haszon annyira jelentős, hogy ez az egyik érv, ami miatt Skócia le akar válni Nagy-Britanniáról!
Mivel Magyarországon erre a lehetőségre nem tudunk támaszkodni, érdemes a tanulmány többi előrejelzését még komolyabban venni.
A legolcsóbb árak a tanulmány szerint akkor alakulnak ki, ha minél inkább szétosztott energiatermelés zajlik. Ez tartalmazná a jelenlegi fosszilis és nukleáris termelés mellett az egyre nagyobb szerepet kapó szél- víz- és a napenergiát hasznosító erőműveket is. Ebbe az elosztásba tökéletesen beleillenek a mikroméretű (háztartási) napelemes erőművek is.

A hozzászólások le vannak tiltva.