Franciaországban jön a megújuló energia

Franciaországot zöldíti a megújuló energia.

FranciaországFranciaország környezetvédelmi minisztere figyelemreméltó bejelentést tett. A jelenlegi 75%-os részarányról 50%-ra csökkentik az energiatermelésben az atomenergia arányát. Ezt Nicholas Hulot nyilatkozta az RTL rádiónak.

Jelenleg Franciaország fő energiaellátása az atomenergia. 2006-ban még az energiafogyasztásuk 80%-át termelte 58 atomerőmű, tehát ez a cél hatalmas lépés lesz.

Természetesen ezt a célt csak reaktorok (jelenlegi adatok szerint 17) bezárásával fogják elérni. Ezzel természetesen a jelenleg hatalmas mértékű (főleg Németországba menő) energiaexportjuk is megkérdőjeleződik, de ha a cél ezt kívánja…

Az előző kormányból François Hollande már kitűzte ezt a célt, de ő még csak a legrégebbi erőmű, az Alsace megyei Fessenheim-ben található erőművet nevesítette a bezárás kapcsán. (Bár az erőművet még most sem zárták be.)

A következő hír szerint Emmanuel Macron francia elnök a davosi Világgazdasági Fórumon azt jelentette be, hogy három éven belül Franciaországban az összes szénerőművet bezárják. Francois Hollande ezt a célt még 2023-ra tervezte, ezt hozta előbbre most Macron.

Ez a cél kisebb kihívás, mint az atomenergia csökkentése, hiszen a jelenlegi arányban a szénerőművek által termelt áram csak 1%-ot képvisel. Az így kieső atomenergia és szénenergia pótlását megújuló energia bővítésével tervezik. Ezen a területen úgyis lemaradásban vannak, hiszen a 2020-ra kitűzött céljuktól az Unión belül egyelőre ők vannak a legtávolabb.

Persze minden relatív. Hiszen Magyarország már statisztikai trükkel teljesítette a 2020-as célt, de sehol sem vagyunk a Svédek által bevállalt 50%-os arányhoz képest.

Pedig egy biztos: nálunk többet süt a nap, csak végre nem gátolni kellene a napenergia terjesztését, hanem legalább adómentesen engedni a használatát.

A hozzászólások le vannak tiltva.