Hálózat helyett sziget üzem

A tanyák energiaellátása napelemmel gazdaságosabb

Nap konnektorVan egy ötletünk a kormány számára. Mivel kósza hírek szerint tanyavillamosítási tervet indítanak, így felvetünk egy olcsóbb és hatékonyabb alternatívát.

A jelenlegi elképzelések szerint a kormány a jelenlegi elosztócégekkel fizettetné ki a rendszer kiépítését és az esetleg már meglevő szigetüzemű rendszerek működtetését. Az EON/ELMŰ/DÉMÁSZ számára ez valószínűleg nem kellemes ötlet, mert a jelenlegi rezsicsökkentett helyzetben ez hatalmas extra kiadásokat testálna rájuk.

Egy még be nem kötött tanya hálózatba kötése minimum 1 millió Ft-ot igényelne, a fenntartása pedig a kábel hossza miatt nagy vezetékadót is jelentene a szolgáltatóknak. Vagyis a kiépítés soha nem térülne meg, a fenntartása pedig nagyon drága lenne.

A gazdaságos megoldást a szigetüzemű napelem rendszerek jelenthetik. Ezeket praktikus okokból az önkormányzatoknak kellene finanszírozni, hiszen az állam és nem az elektromos szolgáltató feladata ezen emberek segítése.

Mivel a kb. 300.000 tanyán élő ember nagy része idős, így valószínűsíthető, hogy az így kitelepített rendszerek egy része pár éven belül gazdátlanná, a tanya pedig lakatlanná válik. Ha pedig a tanya lebontásra kerül, a költségek jelentősen eltérnek a két megvalósítás esetében.

A kiépített elektromos hálózatot visszabontani ismét sokba kerül, a napelem rendszer szinte teljes mértékben újrahasznosítható. Egy napelem rendszer legnagyobb része a panelek és a tartószerkezet. Ezeket ilyenkor az önkormányzat valamelyik épületére (óvoda, iskola, könyvtár, öregek otthona, önkormányzat…) érdemes felszerelni, immár hálózatba kapcsolt, költségcsökkentő megoldásként. Ott a napelem tesztek szerint még évtizedekig termeli tovább az áramot.

Ezáltal az önkormányzat rövid távon teljesíti a tőle elvártakat, hosszú távon pedig költséghatékonyan működik. Az emberek pedig már így is a megújuló energiát szeretnének.

A hozzászólások le vannak tiltva.