Hatalmas napelem erőmű fejlesztések indulnak Szaud-Arábiában

Szaud Arábia hatalmas napelem erőműves célja.

Szaud-ArábiaSzaud-Arábia ajánlattevőket keres ambiciózus napelem terveihez, az ország ugyanis készen áll arra, hogy kihasználja a napelemes technológia jelentős árcsökkenését. Az IHS szerint ha okosak, ezzel sokat nyerhetnek.

Az első napelemes próba projektek kiírása 2014 elejére készül el. Ezek a tenderek alapozzák meg az ország azon célját, hogy 2032-re az ország energiaellátásának harmadát napelemek fedezzék.

Az IHS előrejelzése szerint Szaud-Arábiában 2013 és 2017 között 1481MW teljesítményű napelem rendszert fognak kiépíteni. Ezzel az ország a harmadik legnagyobb napelem telepítővé lép elő az afrikai és a közel-keleti régióban 18%-os részesedéssel. Előtte lesz még Dél-Afrika 31%-al és Izrael 21%-al.

Szaud-Arábia merész kezdeményezése abból adódik, hogy amikor a napelem modulok ára csökken, a nagyléptékű napelem rendszerek még gazdaságosabbak. A várható napelem panelek wattonkénti eladási ára 2023-ra várhatóan 0,38 dollárra csökken, ami a 2012-es 0,73 dollárnak kb. a fele.

Az első tendernek a célja, hogy 500 és 800 MW közötti energiatermelő teljesítményt érjenek el. Ennek a pályázatnak az egyik feltétele, hogy egyensúlyt keressen a helyben előállított részegységek és a versenyképes ár között. Ez a súlyos feltétel viszont megakadályozhatja Szaud-Arábiát a kiemelkedő árcsökkentésben és így a céljai elérésében.

Henning Wicht az IHS napenergia kutatási igazgatója szerint “Ennek a Szaud-Arábiai első tendernek a kimenetele példaként szolgálhat a jövőbeni pályázati fordulókban. A várható technológiai költségcsökkenés fontos szerepet fog játszani a projekt sikerességének megítélésében. Míg a napelem költségek várhatóan a felére csökkennek a következő évtizedben, ahhoz hogy Szaud-Arábia profitáljon ebből a csökkenésből, a modulok beszerzési láncának átláthatónak kell lenni és nem szabad felülírni helyi igényekkel.”

Miután bejelentették, hogy céljuk 2032-re a 16GW, Szaud-Arábia egy kiemelt terület lett a Közel-Keleti és Afrikai régióban. Mellettük csak Dél-Afrika és Izrael rendelkezik ilyen ambiciózus megújuló energia fejlesztési tervekkel a régióban.

Josefin Berg, az IHS vezető elemzője szerint “Szaúd-Arábia határozottan egy szemmel tartandó piac, azonban ez a piac még mindig változik, ahogy az időkeret és a tervezett tender kívánalmainak konzultációi tartanak.”

A régióban korábban már láttunk fejlesztéseket, mint pl. Kuvait napelem erőműve, vagy Nigéria napelem programja, de ilyen nagy léptékben még nem gondolkodott senki. Eszerint korábban bejelentett Szaud-Arábiai napenergia tervek megvalósítása jó úton halad.

A hozzászólások le vannak tiltva.