Indiában tervezik a világ legnagyobb napelemes erőművét

India felzárkózik a napelemes telepítésekben

India napelemes fejlődéseAz indiai kormány nyilatkozata szerint az észak-nyugati Rajasthan tartományba tervezik a világ legnagyobb napelemes erőművét. Az erőmű teljes kapacitása 4000 MW lesz, ami az országban eddig telepített napelemes kapacitásnak több, mint kétszerese.

Az Indiai Nemzeti Napelemes Küldetés második fázisának részeként a kormány 20.000 MW napelemes teljesítményt célzott meg 2020-ra. Jelenleg 1.759,43 MW teljesítmény van a hálózatba kapcsolva.

A kormány szóvivője szerint: “Ez lesz a világ legnagyobb napelem alapú erőműve. Ez a projekt egy követendő irányt fog kijelölni a világ számára a napelemes fejlesztésekben.” A projekt az állami tulajdonú, a Sambhar Salts Ltd által fenntartott 92 négyzetkilométer területen található és öt (Bhel, az Indiai Powergrid Corp., Indiai Solar Energy Corp., Hindustan Salts limited és Rajasthan Electronics & Instruments Limited) közösségi cég működteti.

Az első 1.000 MW-os fázis három éven belül készül el. A kormány tervei szerint a napelemes erőmű által termelt energiát 9 centért értékesítik, ami az országban a legalacsonyabb ár lesz. Jelenleg a napelemes erőművek által termelt áram ára Indiában 11 cent. Amit Kumar, a PricewaterhouseCoopers India igazgatóhelyettese szerint ez az alacsony ár biztosan hoz vevőket.

Az állammal való egyeztetés előtt a pénzügyminisztérium és az elosztó cégek kiszámolták, hogy emellett az ár mellett ez a befektetés a a legéletképesebb. Ez a megtérülési arány viszonyítási alapként szolgál a Nemzeti Napelemes Küldetés második fázisa számára is. Ez a Shambhar projekt is csak egy része India nagy napelemes terveinek. India Új és Megújuló Energia Minisztériuma szerint a Miniszterelnöki Hivatal már kijelölte Rajasthan és Gujarat államokban a napelem rendszerek telepítésére a sivatagi célterületeket. Ezek a “használhatatlan” területek akár 300.000 MW energiát is termelhetnek, ami megegyezik India 2012-es fogyasztásával!

India nagyrészt szénalapú erőművekkel termeli az elektromos áramot. Jelenleg az elégtelen energiatermelés miatt az országban gyakori az áramszünet. A városi háztartások 94%-ában van elektromos áram, a vidéki háztartások esetében csak 60% ez az arány.

Ezzel a hatalmas lépéssel India elindul Európa, Amerika, Japán, Kína és Latin-Amerika után a napelemes energiafejlesztésben.

A hozzászólások le vannak tiltva.