Japán óriás napelem erőműve elkezdte működését.

Japánban a jövő nem az atomerőmű hanem a napelem erőmű

Kagoshima napelem erőműA Japán állam nem is olyan régen bejelentette, hogy komolyan támogatják a napelem telepítéseket. A rájuk jellemző tempó mellett már itt is az első erőmű átadásról szóló hír.

Japán délnyugati nagy szigetén, Kyushu-n, Kagoshima városa mellett átadták Japán eddigi legnagyobb napelem erőművét. A 70MW teljesítményű rendszer 290.000 db Kyocera panelből áll, az invertereket (140 db Sunny Centre 500CP-JP) pedig a német SMA szállította.

Az erőmű alapterülete 127 hektár, és egy négyszögletes parti kiszögellésen kapott helyet. A várható éves teljesítmény 78.800MWh, ami 22.000 átlagos háztartás energiaigényét képes fedezni. Ezt az energiát a helyi elektromos szolgáltató, a Kyushu Electric Power rendszerébe táplálják be.

Az erőmű a tervezéstől az online rendszerbe kapcsolásig egy év alatt készült el.

A rendszer 275 millió dolláros költségét a Kyocera, KDDI Corporation, Bank of Kyoto, Kagoshima Bank, Takenaka Corporation és a területet biztosító IHI Corporation állta.

A napelem erőmű mellé nemsokára a Kyocera egy két szintes látogatói központot is épít, hogy az odalátogatókat megismertessék a napelenergiával.

A japánok erőteljes napelemes fejlesztésének már itt is az első eredménye, de ez valószínűleg csak egy apró lépés a sok között. Ilyen piaci igények mellett pedig nem csoda, hogy a világban több helyen levő napelem gyártásukat is japánba költöztették.

A hozzászólások le vannak tiltva.