Jobb üzlet a naperőmű, mint az atomerőmű

Jobb üzletet ígér naperőmű-projektet indítani, mint atomerőmű-építésbe fogni. A napenergiával előállított áram ára néhány éven belül azonos lesz a gázerőművek árával.

Minden bizonnyal a legnagyobb fenyegetést jelenti az olaj világuralmára a napenergia egyre olcsóbbá válása: az Egyesült Államok napfényes vidékien három éven belül minden állami támogatás nélkül annyiba fog kerülni az így előállított elektromos energia, mint a gázerőművekből származó áram – írja a Financial Times. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napenergia költsége 60 százalékkal zuhant az elmúlt öt évben.

A First Solar, piaci kapitalizációja alapján a világ legnagyobb napenergiacége úgy számolja, hogy a kaliforniai áramszolgáltatókkal kilowattóránként 10-12 centes áron tud majd szállítási szerződéseket kötni, ami csúcsidőben meggyezik a gázerőművek árával.

Kalifornia azt szeretné, ha 2020-ra az állam áramellátásának harmadát megújuló forrásból fedeznék. Jelenleg 300 megawatt napenergia-termelési kapacitás van az államban, amihez 16,5 ezer megawattot (több mint a paksi erőmű kapacitásának nyolcszorosa) adnak hozzá. Thomas Dinwooodie, a SunPower, az USA második legnagyobb napenergiacége vezetője hangsúlyozza: a napenergia olcsóbb annál, mint amit egy újonnan építendő nukleáris erőműtől várhatunk, és ára versenyképessé válik a gáz- és a szénalapú áramtermeléssel. Így gondolhatja ezt a francia Total is, amely nemrégiben 60 százalékos részesedést vásárolt a SunPowerben.

forrás: Napi Gazdaság

A hozzászólások le vannak tiltva.