Jobban terjednének a napelemek, ha nem támogatnák annyira a hagyományos energiatermelést

A napelemek helyett a fosszilis energiahordozókat támogatjuk

Szén vagy napelemMegvan a válasz arra, hogy miért gazdaságosabb ma még a napelemek használatánál a hagyományos energiahordozók (szén, gáz…) használata. Azért, mert a fosszilis energiahordozók olyan sok támogatást kapnak! Nem rontottam el, valóban a környezetszennyező energiahordozók kapnak támogatást.

Ezt a meglepő következtetést az IMF állapította meg, és az összeget is nyilvánosságra hozták, mely globálisan 1900 milliárd dollár. Ekkora az az összeg, amivel közvetlen vagy közvetett módon támogatja jelenleg a világ a környezetszennyező és globális felmelegedést okozó fosszilis energiahordozókat.

Magyarázni mindent lehet, de ha a számokat is megnézzük, rendkívül érdekes végeredményt kapunk. Ez az összeg a magyarországi hivatalos adatok szerint 140 paksi atomerőmű bővítésre lenne elegendő. Évente!

Szén vagy napelemJelenleg a fosszilis támogatások közvetlenül kimutatható támogatási aránya kb. hatszor magasabb, mint a megújuló energiaforrásoké. És még ezek után mondják azt a hagyományos energiahordozókat pártolók, hogy a napelemek gazdaságtalanok és nem kellene életben tartani őket!

Ez után már érthető volt a hír, hogy pár országban már a napelemek extra adója kell ahhoz, hogy gazdaságosan működhessenek tovább a szénerőművek.

A hozzászólások le vannak tiltva.