Jól jön nyáron Ausztráliának a napelem

Nyáron Ausztráliának főnyeremény a napelem.

Három kulcsfontosságú Ausztrál államban a napelemek az energiaigény egyre nagyobb százalékát fedezték. A mostani, déli államokat érintő hőhullámok és az elektromos hálózatnak az erősödő terhelésre adott válasza ráirányította a figyelmet a megújuló energia (szél és napenergia) szerepére.

Ausztráliának van egy olyan összesítő weboldala (pv-map.apvi.org.au), ahol a rendszerbe kapcsolt napelem rendszerek teljesítménye, az összesített fogyasztásban való aránya és egy csomó egyéb részlet akár visszamenőleg is lekérdezhető. Elsődlegesen Queensland, Dél-Ausztrália és Nyugat-Ausztrália háztetőre szerelt napelem erőműveinek termelése jelentős.

Ausztrália napelem grafikonjaRendszeresen előfordul, hogy 10-12%-os részarányban szerepelnek a napelemek az energiatermelésben, de előfordul a 25%-os arány is. Erre példa 2013 december 29, amikor Dél-Ausztrália területén 26,72%-os érték is jelentkezett. Ennek a napnak a grafikonján nem csak az látszik, hogy Dél-Ausztrália tisztán napsütéses volt (jobban mint a másik két állam), de az időzónák eltérése is egyértelműen felfedezhető. Látszik, hogy Queensland-ben két órával hamarabb jön fel a nap, (és kezdenek termelni a napelem rendszerek,) mint Nyugat-Ausztráliában.

Ez a napelemes hozzájárulás az energiatermeléshez már túl van az “érdekes” kategórián, hiszen az ottani forró nyárban nagyon jól jön a napelem megnövekedett légkondícionáló használat energiaigényének ellátására. Mivel ezek a csúcs időszakok határozzák meg az energiatermelés csúcsát, így az erőművek építésénél és az árnál is döntő szerepük van. Úgy kell ugyanis erőműveket építeni, hogy a csúcs időszakban is legyen elegendő áram. Ha pont ezekben az időszakokban adnak extra energiát a napelem parkok, akkor kevesebb erőmű ellátja ezt a feladatot, és más időszakokban ezek a plusz erőművek nem állnak rajtra készen. Ezzel együtt az áram ára is alacsonyabb lehet, hiszen nem kell költeni a plusz erőművekre, mert a napelemek termelése pont jókor jön.

Ausztráliában az utóbbi pár évben egyre több hír szólt a kisebb-nagyobb napelem rendszerek építéséről, támogatásokról, finanszírozási lehetőségekről, és ennek eredményeképpen ma már egyre több előnyét élvezik ennek az előrelátó döntésnek.

A hozzászólások le vannak tiltva.