Kenya energiatermelése napelem alapú lesz

Kenya elektromos áram igényének több mint 50%-át napelemmel fedezi 2016-ra.

KenyaAz állam magán cégekkel együtt 1,2 milliárd dollárt fektet be, hogy napelem erőműveket telepítsenek az egész országban.

Kenyában már kijelöltek kilenc területet, ahol napelem erőműveket fognak telepíteni, melyek segítségével 2016-ra az ország energiaigényének több, mint felét szeretnének fedezni. Az erőművek telepítési költsége 1,2 milliárd dollár. A tervezés már majdnem befejeződött, a kivitelezés pedig idén kezdődik. A partnerség az állam és a magáncégek között 50-50%-os részesedést jelent.

Cliff Owiti, a Kenyai Megújuló Energia Szövetség vezető ügyintézője szerint ez a lépés védeni fogja a környezetet és csökkenteni fogja az árakat is. “Reméljük, hogy 2016-ra, amikor a rendszerek telepítése befejeződik, az ország energiaigényének több mint az 50%-át ezekkel a napelem erőművekkel állítjuk elő. Már láttunk napelem befektetést Kenyában, amikor 2011-ben felépült egy gyár, ahol napelem paneleket állítanak elő.”

Ezek a tervek jóval merészebbek, mint amit Nigéria tűzött ki, hiszen ők még csak 5%-os napenergia önellátást fogalmaztak meg.

Kenyában már 500 millió dollárnyi napelem befektetés történt. A vízerőművek energia költsége meglehetősen magas, figyelembe véve, hogy a főbb erőművek esetében nagy az alacsony vízállás hatása.

Ezzel a lépéssel követik régiójuk egyik legszegényebb országát, hiszen Etiópia napelem erőművei is az energiafüggetlenség  javítása és a vízerőművek energiatermelésének alternatívájaként épülnek.

“A napelem erőművekbe való komoly befektetésünkkel tanúi leszünk az áramkimaradások elmaradásának és az áramárak csökkenésének, mert a csúcsidőszakban fogjuk termelni az energiát.”

Germano Mwabu, a Nairobi Egyetem közgazdaságtan professzora szerint a napelem erőműveknek drámai hatása lesz az energia árakra. “Amikor a napelem erőművek elkészülnek és üzembe állnak az áram ára akár 80%-al is csökkenhet.”

Az ország terveiben szintén szerepel a Szaharától délre a legnagyobb szélerőmű farm építése a Turkana tó mellett, ami 2015-ben lesz üzembe helyezve.

Kenya jelenleg a 22-ik Afrikában az összesen előállított elektromos energia alapján és a 46-ik a világban a napenergia termelése alapján. Ez úgy változhat meg a következő négy évben, hogy a Kenya napenergiában a negyedik lesz, az egyik állami ügynökség, az Energia Szabályozó Bizottság adatai alapján.

Aki eddig úgy gondolta, hogy Kenya túl szegény a napelemek használatához az újra kell, hogy értékelje a napelemek gazdaságosságát.

A hozzászólások le vannak tiltva.