Kína a napelemekben közelíti amerikát

A modul és rendszerárak esése jelentősen javították a napelemes megtérülés arányait és így robbanásszerű projektfejlesztéshez vezetett kínában.
A Solarbuzz kínai jelentése szerint a nem-lakossági, folyamatban levő napelemes projektek magyságrendje 16 GW-ra nő október végére. A kivitelezett, kivitelezés közben levő és előtt álló projektek száma 1104!
Ezen projektek 29 tartományban találhatók, melyek közül a vezetők: Qinghai, Gansu, Ningxia, és Belső Mongólia.
A jelentés szerint 2011-ben 195 projekt készül el összesen 1,8 GW teljesítménnyel. Ez a mennyiség közel van az USA-ban ugyanezen idő alatt telepített napelem erőművek teljesítményéhez.
A Qinghai 930 programnak és az országosan egyesített visszatáplálási tarifának (feed-in tariff) köszönhetően a telepítések 54%-a az észak-nyugati régióban jön létre.
A 2011-es telepítésekből közel 1 GW-ért a hét legnagyobb csoport felelős, melyekből hat állami tulajdonú.
A visszatáplálási tarifák 2011-2012-ban annyira alacsonyak, hogy csak a legnagyobb besugárzású helyeken volt érdemes telepíteni a rendszereket. A rendszerek árai azonban 2011-ben akkorát zuhantak, hogy jelenleg már máshol is jövedelemtermelő a telepítés. A rendszerek árcsökkenését és a támogatásokat alapul véve a következő negyedévekben jelentős növekedés várható az épületekre szerelt napelem parkokban. Jelenleg ez még csak a telepítések 10%-a, de ahogy az árak csökkennek a saját háztatási vagy ipari felhasználásra előállított áram egyre gazdaságosabbá válik.

A hozzászólások le vannak tiltva.