Kivonulnak a bankok a szénerőművek mögül

Nincs többé pénz a szénerőművekre.

Először a Világbank jelentette be, hogy csökkenti a szénerőművek finanszírozását. Most pedig az Európai Beruházási Bank hozta nyilvánosságra, hogy teljes mértékben beszünteti a szén- és ligniterőművek finanszírozását.

A WWF sajtóközleménye szerint időszerű volt, hogy további pénzintézetek is kövessék a példát, így ösztönözve a megújuló energiára való átállást. Ennek ellenére ez még csak az első lépés a klímaváltozás megállítására, valamint szigorítani kellene a szabványokat és minden fosszilis erőműből minden támogatást ki kellene vonni. A szén szennyező, káros hatással van sz egészségre és nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Az Európai Befektetési Bank pedig 12 milliárd Eurót hitelez évente az energia szektorban.

„Itt az idő minden nemzetközi pénzintézet számára, –különös tekintettel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankra– hogy kövesse a Világbank és az EBB példáját, és újragondolja hitelezési politikáját.” – tette hozzá Benkő Dániel, a WWF Magyarország Éghajlatváltozási Programjának projektvezetője.

A hozzászólások le vannak tiltva.