Kuba és a nemzeti napelem program

Már Kuba is támogatja a napelem telepítéseket.

Pinar del Rio KubaBár Kuba első napelem erőművét csak 2012-ben adták át, a további fejlődés egyre lenduletesebben halad.

Kuba nyugati tartományában Pinar del Rio városa mellett 2014-ben üzembehelyezik a tartomány első napelem erőművét.

“A már épülő napenergia erőmű kezdeti kapacitása 2,5MW lesz, de később 15MW-ra bővíthető.” Nyilatkozta a projektet vezető Efren Espinosa. “Ez a projekt 100%-os tiszta energia, ami egy újabb lépés a környezettel harmóniában levő megújuló energia felé. Kubának van egy nemzeti programja az alternatív energia támogatására és a hagyományos fosszilis energiahordozók helyettesítésére, amelyek egyre drágábbak a nemzetközi piacon.”

Ebben az évben a központi Cienfuegos tartományban már elkészült egy 2,6MW teljesítményű napelem erőmű, hasonló a Pinar del Rio-hoz.

A Havannától 143km-re levő Pinar del Rio napelem erőműve által termelt energiát iskolák, egészségügyi központok és a helyi közösség ellátására használják fel.

Az emberek már Magyarországon is megújuló energiát szeretnének, de mi még sajnos nem tartunk ott, ahol Kuba. Bár kb. 5 éve már nálunk is van ígéret a METÁR rendszer bevezetésére, de a friss információk szerint ez 2014-ben sem indul el. Emiatt nálunk még most sincs nemzeti megújuló energia program.

A hozzászólások le vannak tiltva.