Latin-Amerikában is terjed a napenergia

Régebben lesajnáltuk őket, de napenergia terén lassan kezhetünk irigykedni rájuk.

Latin-AmerikaAzt ma már sokan tudják, hogy a népesség létszáma és így a városok is hatalmas tempóban nőnek Latin-Amerikában. Ehhez az utóbbi pár évben szervesen kapcsolódott az ipar növekedése, mely az energiaigény megugrását is magával hozta.

Jelenleg a napenergia ugyan csak az összes energiatermelés 4%-át jelenti, de a nagy távolságok és elszigetelt települések miatt a napelemek előretörése várható.

Íme egy kis összesítés arról, hogy Latin-Amerikában milyen komolyan veszik a napenergia lehetőségeit és terjesztését.

  • Peruban elindították a Nemzeti Napelemes Háztartás Programját. Ennek célja, hogy a jelenlegi 66% helyett 2016-ra az ország lakosságának 95%-a számára elérhető legyen az elektromos áram. Az ország északi, szegény területein így kétmillió ember számára biztosítaná a napenergia az elektromos áramot. Az első szakasz átadása július 8-án volt, mely 8000 ember életkörülményeit javította. A tervek szerint 12.500 napelemes erőművet telepítenek a következő 3 évben 200 millió dollár értékben, mely 500.000 otthonba juttat majd elektromos áramot. Ezáltal ezek az emberek a jelenlegi petróleum lámpás világításról térhetnek át az elektromos világításra.
  • Brazíliához eddig leginkább a vízerőművek voltak köthetők, hiszen a világ második és negyedik legnagyobb vízerőműve is brazíliában található. Ehhez társul nemsokára a számukra hatalmas potenciálban elérhető napenergia hasznosítása. Manausban indítanak egy 13 millió dolláros projektet, mely 3000 otthon számára biztosíthatja az energiát.
  • Chilében az Atacama sivatag 105.000 négyzetkilométeres részét tartják a világ legnagyobb napenergia potenciállal rendelkező területének. Természetes, hogy ezt az adottságot szeretnének kihasználni, így céljuk, hogy 2024-re az ország energiaigényének 10%-át megújuló forrásokból lássák el.
  • Ecuadorban még csak idén februárban adták át az első napelemes rendszert. Ez egy 4100 panelből álló hálózatra visszatápláló erőmű.
  • Nicaraguában szintén februárban adtak át egy rendszert, mely 1100 otthont lát el energiával.

Az USA után Latin-Amerika tehát hatalmas léptekkel elindult a zöld, napelemes energiatermelés irányában.

A hozzászólások le vannak tiltva.