Magyarország legrövidebb pályázata?

Valószínűleg joggal kaphatná meg ezt a “díjat” a 2011-es ZBR, a lakossági energetikai pályázat.
A pályázat beadási határideje augusztus 15 volt, de két nappal később le is állították, mert elfogyott a rendelkezésre álló összeg.
Aki követte a pályázat részleteit, és tudta, hogy pár nappal a határidő előtt még változtattak az energetikai kalkulációs programon, az azért reménykedett benne, hogy ez az újraszámolást és pótlólagos adatbekérést igénylő módosítás legalább 2-3 hétig elnyújtja a pályázat idejét. Ez azonban úgy tűnik kevesebbet számított, mint az a hatalmas igény, amit a 2010-es három hétig tartó pályázatból kimaradt, és azóta rajtra kész dossziéval állók tömege jelentett.
Valószínűleg az is erősen hozzájárult a keret ilyen gyors elfogyásához, hogy most építési vállalkozók is igényelhették a támogatást, később felépítendő és később értékesítendő ingatlanokhoz. Hiszen aki egy személyben egy 12 lakásos társasházra adja be a pályázatot, az a régi rendszer szerint 12 egyedi pályázónak felelt meg.
Sajnos a késői módosítások és a tömeges beérkezések miatt senki sem lehet biztos benne, hogy a beadott pályázata sikeres lett, hiszen a gyors felfüggesztés azt is jelzi, hogy valószínűleg így is erősen túlment az igény a rendelkezésre álló kereten.
Azért a végére egy előremutató várakozást már jeleznek a szakmai szervezetek. Remélhetőleg ez a hatalmas igény megmutatja a döntéshozóknak, hogy a megújuló energiára, energiatakarékosságra, környezettudatos gondolkodásra igény már van, már csak megfelelő segítség és támogató állami hozzáállás kellene.
Ennek pedig nem csak pénzbeli módja van. A megújuló energiáknél talán még többet is nyomna a latban egy egyszerű pályázati rendszer, egyszerűsített engedélyezés. Talán a legjobb megoldás az lehetne, ami Európa több országában már valódi eredményeket hozott -azonnali állami pénzek nélkül is- ez pedig a feedback rendszer. Így ugyanis nem lenne gond a 2 nap alatt elfogyó pályázati keretösszeg.

A hozzászólások le vannak tiltva.