Magyarország nem célpiac.

Az IKEA nem felénk nyit.

Napelem és IkeaKorábbi hírünkben megírtuk, hogy az IKEA otthoni napelem egységcsomagokat árusít Angliában, melynek felszerelésében a cég szakemberei segítenek. Most a 2016-os katalógusban megtalálható információ szerint 12 új országban kezdik el értékesíteni ezeket a rendszereket.

A Pénzcentrum utánajárt, hogy Magyarországon is elérhetőek lesznek-e ezek az előrecsomagolt rendszerek.

Az IKEA Svéd központjának válasza szerint Hollandia és Svájc lesz a következő két ország, ahol a vásárlók ilyen egyszerű módon juthatnak zöld, költségcsökkentő megoldáshoz saját otthonuk számára. Magyarország most nem szerepel a célországok között. Az IKEA kihangsúlyozta, hogy “folyamatosan nyomon követi a megújuló energia piacot”, és céljuk “olyan megoldások biztosítása, amellyel az emberek fenntarthatóbb módon, megújuló energia használatával élhetik életüket”.

Tehát az IKEA szeretné eljuttatni az emberekhez a megújuló energia lehetőségét, de vannak helyi korlátok és lehetőségek, melyek ezt akadályozzák.

Az ok egyértelműen nem a napenergia oldalán keresendő, mert a Magyar Tudományos Akadémia Megújuló Energia Albizottsága felmérte, hogy az ország napenergia potenciálja a primerenergia-felhasználásunknak a 2-2,5 szerese. Az energia tehát itt van, még sok is, ami érkezik. Az ok tehát máshol keresendő.

Valószínűleg a következő okok mind hozzájárulnak az IKEA döntéséhez:

Mi a következmény? A Magyar napelem telepítő cégeknek nem lesz új konkurenciájuk, viszont a lakosságnak is marad drágább a napelem.

A hozzászólások le vannak tiltva.