Magyarországi Tesla autógyár?

Magyarországra telepíti a Tesla az új autógyárát?

TeslaMiután a Tesla bejelentette, hogy keresik az európai Gigafactory helyszínét, már a következő Tesla autógyár európai helyszínét is keresik. Ez a 4-5 milliárd eurós befektetésű, több ezer embernek munkahelyet adó gyár bármelyik európai gazdaság ékköve lehetne. El is indult érte a verseny.

Természetesen a versenyben ott vannak az autóipar nagyágyúi, (Németország, Svédország,) és feltörekvő játékosai (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) is.

A régi nagyok a több generációs tapasztalatukat és a kiforrott beszállítói, kiszolgálói hátteret tudják felmutatni. (Amerikában egy Német autó mind a mai napig státusszimbólum.) Az új feltörekvők pedig bemutathatják, hogy a gazdaságuk egyre nagyobb szeletét adja az új autógyártó kapacitások vonzása és kiszolgálása.

A visegrádi négyek közül talán Csehország fonódott össze a leginkább a Német iparral. Az autóipari múltjukat és hátterüket pedig a szocialista időkből is jól ismert Skoda (ma már a VW csoport tagja) jelzi. Az országban jelentős darabszámú elektromos autótöltő állomás található, az Elon Musk által preferált megújuló energia hátteret pedig az évekkel ezelőtt robbanásszerű fejlődést hozó Feed-In-Tariff rendszerük megteremtette.

Szlovákia és Lengyelország is egyre több autógyárat tud felmutatni, a visegrádi négyek folyamatosan egymásra licitálnak a nagy autógyártóknál.

Magyarország pedig arra tud hivatkozni, hogy lassan az ipari kibocsájtásunk harmada (29,5%-a) az autóiparból származik. A győri Audi, a kecskeméti Mercédesz, a szentgotthárdi Opel mellett az esztergomi Suzuki is jelentős mennyiségű autót gyárt, a beszállítóik elég nagy része pedig szintén Magyar. Jó pont a tárgyalásokban a zöld rendszám és a hozzá tartozó támogatások, valamint a meglevő 403 elektromos autótöltő.

Persze ezek a szempontok magukban nem elegendőek, a döntő szempont valószínűleg az adókedvezmények és támogatások mértéke lesz. (Elon Musk, a napenergia egyik élharcosa híres arról, hogy ki tudja harcolni a korábban tervezett maximumon túli támogatást is.)

Addig is, míg eldől a gyár helye, elsőként két szupertöltő-állomást telepítenek Magyarországra.

A hozzászólások le vannak tiltva.