Magyarországon tiltott a szélenergia.

Mégis betiltják a szélenergiát.

szélenergia betiltvaPár hete írtunk arról, hogy Magyarországon betiltották a szélenergiát.

Többen azt hitték, hogy ez vicc, de miután megjelent a Magyar Közlönyben (ami pedig nem a vicceiről híres), egyértelművé vált, hogy a hír komoly.

Mivel már öt éve nem épült Magyarországon szélerőmű, sokan várták, hogy végre megnyílik a lehetőség a megújuló energia egyik legrégebbi alkalmazása előtt. (Hiszen már a szélmalom is szélenergia alapú.) Ehelyett egy olyan szigorú törvényt hoztak, mely az egész ország területén betiltja az új szélerőművek építését.

Áder János elsőre visszaküldte a parlamentnek megfontolásra a törvényt. Mivel ő mostanában több fórumon is felszólalt a környezetvédelem, a megújuló energia érdekében és a globális felmelegedés ellen, ez részéről érthető is volt. Megpróbált tehát ellenállni és felhívni a képviselők figyelmét arra, hogy a Magyarország által aláírt párizsi klímaegyezménnyel és az ország megújuló energia hasznosítási cselekvési tervével is ellentétes ez a törvény, de ennek úgy látszik nincs jelentősége.

A törvényt ismét megszavazták. Most pedig mindenki válassza ki tetszése szerint, mi legyen a következő betiltandó megújuló energia:

  • vízenergia
  • napenergia
  • geotermikus energia

A hozzászólások le vannak tiltva.