Már nem csak a mozi, a napelem is 3D

Egy napelemes cég, a Solar3D bejelentette, hogy részletes szimulációik bemutatták, hogy az általuk kifejlesztett 3 dimenziós napelem panelek a hagyományos panelekhez képest 200 %-os teljesítmény leadására képesek. A szabadalommal védett megoldások két különleges tulajdonságot nyújtanak: széles szögű napenergia elnyelés és nagy konverziós hatékonyság. A felület speciális kialakítása következtében a panel a reggeli, a délutáni órákban és téli hónapokban, amikor a nap nem nagy szögben süti a panelt, akkor is magas elnyelési aránnyal működik.
Ezt a 3 dimenziós struktúrát azonban a napelem mikrostruktúrájában is használják a hatékonyabb energia generálás érdekében.
Jim Nelson a Solar3D vezetőjének nyilatkozata szerint a kutatócsoportjuk lehet, hogy a végső napelem kialakítást fedezte fel. A napelem egyik nagy kihívása ugyanis a visszaverődés. Amikor fény esik be a felületre, egy része egyszerűen visszatükröződik, így az energiája elveszik. A cég analítise szerint egy hagyományos 17%-os hatékonyságú napelem 20 fokos reggeli és esti beesési szögnél 5%-os hatékonysággal működik.
Az új cella a 25%-os hatékonyságát lényegesen hosszabb időtartamban megtartja, összeségében 200%-os teljesítményt ad le a hagyományos panelekhez képest. Így a megtérülés ideje 40%-al lecsökken!
Ezzel a rendszerrel ugyanazt a teljesítményt kisebb rendszerekből is ki lehet nyerni, így a mechanikai tartószekezetek, kiegészítő rendszerek is olcsóbbak és könnyebben elférnek a háztetőn.

A hozzászólások le vannak tiltva.