Még tovább csúsztatták a METÁR bevezetését

A jelenlegi napelemes visszatáplálási rendszer (KÁT) cseréje már régen meg kellett volna, hogy történjen. Európa szinte minden országában létezik ez a bizonyos zöld energiatermelést segítő rendszer, kivéve Magyarországot.
A rendszer lényege arról szól, hogy el kell venni a támogatás egy részét a gázt (vagy szenet) égető erőművektől, és odaadni azoknak, akik környezetszennyezés nélkül termelik meg az elektromos áramot.
Az első határidő 2011 január 1 volt, ez csúszott először 2012 január 1-re, onnan 2012 nyarára, a mostani határidő pedig 2013 január 1. Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára legutóbbi nyilatkozata szerint.
Ennek következtében 2012-ben 10-11 GWh-val kevesebb zöld áramot termel Magyarország viszont 9500 tonnával több szén-dioxidot bocsájt ki. (A MANAP információi szerint.)
Emiatt kb. 500 munkahely nem jön létre, és 7-8 milliárd Ft forgalom esik ki a szektor cégeitől.
Ez különösen amiatt fájdalmas, mert 2011-ben gyakorlatilag 0 volt a támogatás a napelemes rendszerek telepítésére, az új tervek szerint pedig a lakossági és kisvállalkozási méretű rendszerek a jövőben teljesen kimaradnak a támogatásokból.

Hozzászólások

Még tovább csúsztatták a METÁR bevezetését — 1 hozzászólás

  1. Pingback: Mellár Tamás: Magyarországnak a megújuló energiát kellene fejlesztenie | Napelem, Napkollektor, Szélgenerátor, LED lámpa